Парижката полиция освободи днес, без да предяви обвинения, задържания вчера шофьор Ерик Друе, един от лидерите на протестното движение на „жълтите жилетки“, съобщиха ТАСС и ДПА, цитирайки медии и прокуратурата, предаде БТА. Друе призова вчера привържениците си да се съберат недалеч от парижкия площад „Конкорд“, за да запалят свещи в памет на загиналите или ранени участници в протестите.

Той бе задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане да напусне обществено място. Първият опит да бъде задържан се оказа неуспешен, защото Друе бе заобиколен от множество, което не допусна полицията до него.

Днес, след като излезе от ареста, Друе каза пред медии, че е имал намерение да извърши съвсем мирни действия, че нито той, нито приятелите му са носели „жълтите жилетки“, превърнали се в символ на протестите, и че са спазвали правилата за поведение на улицата. Друе оцени действията на властите в тази ситуация като политически мотивирани и заяви, че се опитват да хвърлят върху него вината за всичко, което сега се случва във Франция.

Това е второто задържане на Друе, откакто започнаха стачките и протестите. На 22 декември, по време на национален протест, той бе арестуван и обискиран на улицата и у него бе намерена палка. Впоследствие бе освободен под гаранция, но му бе забранено да носи оръжие или да участва в демонстрации и митинги.

На 5 юни Друе ще се яви в съда по обвинения в притежание на оръжие и участие в събиране с намерение за извършване на вандалски или насилствени действия. А на 15 февруари ще се яви пред съдия, за да бъде изслушан по повод вчерашната си акция, която прокуратурата разглежда като организиране на необявена демонстрация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar