Забраната граждани извън Европейския съюз да могат да купуват земеделски земи в България остава в новия Закон за земеделските земи, съобщи пред бТВ министърът на земеделието Десислава Танева по повод информацията, че ще отпаднат ограниченията за покупка на земеделска земя у нас от чужденци.

Изцяло новият закон обединява няколко сега действащи закони и беше публикуван за обществено обсъждане в началото на ноември. В законопроекта са заложени редица промени, свързани с купуването на земеделски земи, уедряването на собствеността, договорите за аренда, изплащането на рента от т.нар. „бели петна“ и т.н. Предвижда се новият Закон за земеделските земи да влезе в сила от 1 октомври 2021 г., когато започва новата стопанска година.

В законопроекта е предвидено да отпадне ограничението за продажба на обработваеми площи на чужденци, граждани от Европейския съюз. Това се прави с цел да се избегне санкция от страна на Европейския съюз, тъй като противоречи на еврорегламентите, обясни Танева. Тя нарече тази промяна „техническа редакция“, защото и сега това законово ограничение се заобикаля чрез регистрация на местно юридическо лице от европейски граждани. По този начин те купуват земеделски земи у нас и случаите са десетки. Забраната да купуват земя обаче остава за чужденци извън Европейския съюз, посочи Танева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar