Журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg, e информиран от чуждо правителство, че е под „непосредствена заплаха“. Информацията бе съобщена в неделя в twitter профила на медиата.

„В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред Mediapool.

Преди ден общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев съобщи в профила си във „Фейсбук“, че е получил информация за непосредствена заплаха за живота му.

„Вчера получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на „Спаси София“, написа Бонев.

Той е граждански активист и влезе в Столичния общински съвет като независим кандидат. Участва и в последните избори за кмет на София, но не се класира за балотаж.

Последната му инициатива е свързана с обявяването на пространството около храм-паметника „Свети Александър Невски“ за пешеходна зона. По този начин депутатите ще спрат да паркират автомобилите си там, смята общинският съветник.

„Винаги съм очаквал, че с борбата ни за почтена София можем да предизвикаме раздразнение у някои сенчести и богати фигури в България. Те обаче трябва да знаят, че гласът на истината не може да бъде заглушен. 90-те години са минало и гражданското общество няма да бъде спряно. Очаквам в най-кратки срокове компетентните органи да излязат с информация за поръчителите“, пише още Бонев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar