Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ Валери Симеонов за клевета срещу журналистите от бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков. През февруари 2020 г. тогавашният депутат от „Обединени патриоти“ ги обвини, че са „корумпирани телевизионни водещи“, защото не били отразили негов сигнал срещу хазартния бос Васил Божков. Хекимян и Петков веднага заведоха срещу него гражданско дело за непозволено увреждане.

Симеонов се оправда пред съда, че не е изричал подобни фактически твърдения по адрес на двамата, а само изказал лично оценъчно мнение, което било негово свободно право на изразяване, дадено му от Конституцията и Европейската конвенция по правата на човека. Съдия Росен Димитров обаче е категоричен, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението „корупция“, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация.

Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar