27 милиона долара кръвнина ще получат близките на чернокожия Джордж Флойд за смъртта му. Това е най-голямото обезщетение в досъдебно споразумение в историята на американския щат Минесота. То бе сключено между град Минеаполис и близките на мъжа, който бе задушен от полицейско коляно по време на арест. Градският съвет на Минеаполис обяви рекордната сума, включваща $ 500 000 за квартала, където беше арестуван Флойд.

В гражданския иск семейството обвинява властите в лоша подготовка на служителите на реда и в липса на санкции за провинени офицери.

При обявяването на рекордната кръвнина семейството на Джордж Флойд говори за това, което е загубило, и какво ще спечели нацията. „Брат ми е тук, в сърцето ми“, каза Филонис Флойд – брат на Джордж. „Ако можех да го върна, щях да върна всичко това. Знам, че той е с нас сега … в нашето сърце.“ Филонис Флойд многократно бършеше очите си, докато говори на пресконференцията, която включваше кмета на Минеаполис Джейкъб Фрей, някои членове на градския съвет и адвоката на семейството – Бенджамин Крамп.

Юристът подчерта, че това е най-голямата сума за предсъдебно споразумение по гражданскоправен иск и „изпраща силно послание, че животът на чернокожите наистина има значение и полицейската жестокост срещу цветнокожите трябва да спре“. „Той не представляваше заплаха!“, изкрещя Крамп, докато описваше ареста на Флойд през май 2020 г. „Джордж Флойд имаше повече свидетели на смъртта си от всеки друг човек в американската история. След като видите този видеоклип, никога няма да можете да го премахнете“, добави адвокатът.

Случаят предизвика мащабни протести в Съединените щати срещу полицейското насилие и в защита на правата на афроамериканците в страната. Демонстрациите не стихваха месеци наред.

„Искам да благодаря на всички протестиращи за изправянето срещу несправедливостта. Вие поставяте живота си на опасност. Не мога да направя нищо, за да ви се отплатя. Америка трябва да се излекува. Нашето семейство се нуждае от изцеление“, каза още братът Филонис Флойд.

Джордж Флойд умря на 25 май миналата година, след като по време на арест белият полицай Дерек Човин притискаше врата му с коляно почти 9 минути. „Не мога да дишам“ бяха последните думи на черконожия мъж.

През юли семейството на Флойд заведе гражданско дело срещу града, Човин и още трима уволнени полицаи, обвинени за смъртта му.

Съдебният процес срещу Човин по обвинения в убийство е в ход, а по-късно през годината трябва да се изправят пред съда и другите трима полицаи, които са обвинени, че са подпомагали и насърчавали Човин при смъртта на Флойд. Ако той бъде признат за виновен, може да получи максимална присъда от 65 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar