Когато е на 10 години, майката на Лора Мъри, превъзбудена, й подава малък стъклен флакон със светлосив прах. „От Луната е“, казала й тя.

Към стъкленото шишенце имало и ръкописно написана бележка: „За Лора Анн Мъри, с много късмет. Нийл Армстронг, Аполо 11“, пише Sciencealert.

Десетилетия след това Лора не се връща към този момент, допреди 5 години, когато губи майка си и баща си и отива в родния си дом в Синсинати. „Това е флаконът с лунен прах“, казва тя на съпруга си, когато намира шишенцето сред вещите на родителите си.

Миналата седмица Мъри осъди НАСА, за да подсигури правото си да задържи лунния прах.

Това беше превантивна мярка спрямо космическата агенция, която още не е поискала да конфискува флакона, но съществуват редица случаи, когато е приватизирала предполагаеми лунни материали от граждани, заяви адвокатът на Мъри, Кристофър Макхю.

По време на делото миналата сряда, Лора е казала, че лунният прах е подарък от Армстронг, който бил приятел с баща й. Том Мъри е бил пилот по време на Втората световна война и с Нийл Армстронг били членове на таен клуб за летци по онова време.

През 1970 г. след гостуване на семейство Мъри в Синсинати, Армстронг подарява флакончето на малката тогава Лора.

Няма закон, който да забранява гражданите да притежават материал от Луната, каза адвокатът на Лора. Тя е законният притежател на стъкленото шишенце и ръкописната бележа от Амстронг го доказва, категоричен бе той.

Лора, която днес живее в Тенеси, каза, че в момента флакончето не е при нея. То се съхранява на друго място, с цел безопасност, информира адвокатът й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar