Жена изяде разписката си, след като гласува с машина в 9-та френска гимназия в София, съобщава БНТ. Нейният глас е валиден, уточни говорителя на ЦИК Росица Матева.

„Гласът е валиден, тъй като е записан в машината. СИК е съставила протокол и ще бъде отразено, че има един глас, който трябва да бъде отчетен, за който няма да има контролна разписка“, обясни Матева.

Жената подала своя вот, получила разписка, но поискала да гласува с втора карта, което не е възможно. В резултат на това, избирателката се ядосала, тръгнала да бяга заедно с разписката и в движение я сдъвкала.

„Такова нещо не сме виждали никога до момента“, разказаха от избирателната комисия.

„Поведението на гласоподавателя – жена на средна възраст, предварително не е показало някаква афектираност или несъгласие с нещо“, коментира председателят на секцията Снежина Колева, цитирана от БНР.

Тя обясни, че жената изяла листчето хартия пред полицаите, които охранявали училището.

„За мен това е безотговорно поведение. Веднага се обадих на РИК и те ми казаха срещу името на дамата да напиша, че е глътнала и сдъвкала разписката. Как да отчета вечерта разписките? Когато се гласува с машина, трябва да се вземат двете разписки, има специална кутия за това. Не може повторно да се гласува. Законът не го позволява“, коментира още председателят на СИК.

А на много места в 23 РИК в София давали по повече от една карта за гласуване след скандали с избиратели, пропуснали шанса да гласуват и за президент, и за парламент.

Къде има проблеми с машинния вот

Изборният ден в област Благоевград започна нормално и навреме, каза по-рано за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Радослав Митрев. Всички секции са отворили, в две от тях обаче има проблем с машините, посочи Митрев.

Едната е осма СИК в село Аврамово, община Якоруда, където машината не работи и там ще се гласува с хартиени бюлетини.

Сигнал за проблем с машините има и в трета СИК в Белица. В тази секция е предвидено гласуване с две устройства, но от секционната комисия е подадена информация до РИК – Благоевград, че и двете машини не работят.

В момента сигналът се проверява, но вероятно и там ще се гласува с хартиени бюлетини, посочи говорителят на РИК – Благоевград.

На изборите „две в едно“ за президент и вицепрезидент и за Народно събрание в област Благоевград право на глас имат близо 316 600 избиратели. Те ще гласуват в 572 секции. В 449 от секциите е предвидено машинно гласуване, като в 120 от тях са поставени по две устройства.

Осем секции са образувани за карантинирани лица в областта. В Благоевград ще се гласува в две COVID секции, по една е сформирана за общините Гоце Делчев, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча и Симитли. Секции ще има и в лечебните заведения в Благоевград и Разлог. В болницата в Разлог секциите ще са две, за да са отделени пациентите с ковид, които ще гласуват в неделя, от останалите пациенти.

В нормална обстановка е започнал изборният ден във Великотърновска област. Една машина за гласуване не е сработила в секция 36 в Горна Оряховица, чака се становище на ЦИК за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, каза за БТА Николай Илиев, председател на Районната избирателна комисия /РИК/.

В 420 секции гласуват избирателите във Великотърновска област, в 311 от тях гласуването е машинно, като в 39 от тях устройствата са по две. Заявени са четири подвижни секции за хора, поставени под карантина заради COVID-19, две от тях са във Велико Търново и по една – в общините Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от РИК. Болничните секции за хора, лекуващи се от вируса са три – две в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и една в общинската болница в Горна Оряховица.

В четири социални центъра за настаняване на възрастни хора също са разкрити урни за гласуване – в Старческия дом „Венета Ботева“ във Велико Търново, в дома за стари хора в свищовското село Овча Могила, в центровете в Карайесен, община Павликени и в сухиндолското село Горско Косово. Секция е разкрита и в ареста във Велико Търново.

Във Великотърновска област 209 826 избиратели имат право на глас в днешния вот за президент и вицепрезидент и за народни представители за 47-ия парламент. Кандидатите за народни представители от различните партии и коалиции, регистрирани в Четвърти МИР- Велико Търново са 220, а кандидатпрезидентските двойки – 23.

Гласуването във втора секция в Ямбол е преустановено заради неработеща машина. Пред секцията има опашкa от чакащи избиратели, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Мариана Гърдева.

Уведомена е Централната избирателна комисия за проблема и се очаква разрешение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини. „Задействали сме се веднага, но повече от час чакаме разрешението. Избирателите негодуват, а РИК няма вина в случая“, каза Гърдева.

Както БТА съобщи, минути след началото на изборния ден други две устройства за гласуване не сработиха, но проблемът бе отстранен от специалисти по поддръжката.

В 31 Ямболски многомандатен избирателен район броят на секциите с машини е 159, като в десет от тях има по две устройства.

Възстановено е машинното гласуване в секция номер 2 в Радомир, съобщиха от РИК. Това е станало възможно след посещение на втори техник на място. Заради бледи разпечатки от машината вотът временно бе прекратен.

Сега са се появили проблеми с принтирането на машинния вот в секция в Перник, посочиха също от РИК. На място са изпратени техници.

Жителите на Пернишки регион упражняват вота си в 269 секции, в 157 от тях се гласува машинно.

Заради проблем с машините в две секции в Русенско вече се гласува с хартиени бюлетини. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова.

Проблем с машините тази сутрин е имало в секцията в сградата на филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе и в село Басарбово. Изпратените на място техници не са успели да отстранят проблемите.

„Решението е съгласувано с ЦИК. Двете секции преминаха към хартиено гласуване. Всичко вече е нормално“, каза Хинкова.

В Русенско има общо 342 секции. Гласуването е машинно в 292 от тях, като в 48 са осигурени по две устройства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar