Жалби срещу законността на 24-часовите арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова депозира в Административния съд София – град адвокатът им Менко Менков. След като към тях бъдат приложени всички необходими документи, съдът ще преценява законно ли е било задържането на тримата.

Още докато тримата бяха в ареста, стана ясно, че полицейското задържане ще стигне до съда. Според адвокат Менков причините са много, но основната е:

„Това задържане е абсолютно безсмислено. То има смисъл да ограничи придвижването му при условията на някаква неотложност с цел да се практикува ако е по горещи следи незабавно, за да не се укрият доказателства или той да не се укрие заварен на местопроизшествие и други подобни. Не може след три месеца проверка да решаваш да задържиш някой субект. Изобщо не са налице правните основания“.

Обявяването на задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за незаконно би им дало основание да съдят МВР заради нарушените си права.

Преди дни адвокат Менко Менков, обяви, че специално експремиерът няма да съди никого – нито в България, нито пред международни правни институции:

„Такова е желанието на господин Бойко Борисов. Ако има някакви извършени нарушения или престъпления от длъжностни лица, има достатъчно изобилни доказателства, включително и те сами си ги представят както на пресконжференции, така и в други медийни изяви, има си компетентен орган, който може да се самозериа, и ако иска, да се занимава с тях. Ние няма да се занимаваме“.

Междувременно от Дубай Васил Божков анонсира утрешна пресконференция, за да отговори на големия медиен интерес към сигнала за изнудване, подаден към европейските и българските власти.

В него разследваният за 19 престъпления бизнесмен твърди, че е плащал на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, за да върви хазартния му бизнес. Това стана основание за полицейска проверка, след която се стигна и 24-часовите арести на тримата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar