Акцентът в поредното проучване на изследователския център „Тренд“ е свързан със съдебната система и доверието на хората в правораздаването. Видно от данните е хронично недоверие в институциите в съдебната система.

Едната линия на недоверие минава през

липсата на

ефективни

присъди,

като основните проблеми са корупцията и политическото вмешателство.

Като цяло съмненията в корупция продължават да уронват доверието към съдебната система и да изграждат усещането, че в България има дефицит на справедливост. Независимо от това общественото мнение се отнася критично към всички институции, но основните негативи остават за съда –

одобряват се

акциите на

прокуратурата,

но ефективни съдебни присъди не се очакват.

От другата страна има високо одобрение към акциите на прокуратурата спрямо различни бизнесмени, както и падането на имунитета на депутатите.

През миналата година „Тренд“ проведе проучване за ценностните нагласи на българите. От данните там стана видно, че на богатството в България се гледа с недоверие и в голяма степен за натрупаното богатство на един човек се мисли през престъпна дейност. Поради тази причина няма особена изненада в това, че българите одобряват действията на прокуратурата.

В същото време обаче в общественото съзнание стои усещането, че няма да има ефективни присъди. Това също има своите логични аргументи, а именно липсата през годините на такъв тип присъди особено по отношение на „обществено значими дела“. Трябва да имаме предвид, че на такъв тип въпроси българското общество реагира репресивно.

В контекста на доволството на българите спрямо акциите срещу богатите се вписва и мнението на българите депутатите да нямат имунитет.

Гладът за справедливост е виден и по отношение на една тема, която беше повдигната след убийството на журналистката Виктория Маринова, а именно облекченията при самопризнание.

Две трети от българите са на мнение, че това не е справедливо.

Данните еднозначно показват, че в най-голяма степен негативното отношение към съдебната система може да бъде променян в най-голяма степен през ефективност на присъдите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Alex
Alex
20 ноември 2018 14:54
Гост

Петиция за независимо разследване на убийството на Виктория. Подпишете и споделете:

https://www.change.org/p/eu-high-commission-for-independent-eu-investigation-into-the-murder-of-bulgarian-journalist-victoria-marinova