Етиопия е помилвала за 6 месеца над 13 хил. души, осъдени или обвинени в измяна или тероризъм, съобщиха държавни медии, цитирани от „Ройтерс“.

Предишното правителство бе обявило, че близо 30 хил. души са били задържани след масовите протести през 2015 г. Сред тях са студенти, лидери на опозицията, журналисти и блогъри. Те бяха задържани по силата на антитерористичен закон, който според критици е криминализирал несъгласието с властта.

Решението е поредният обрат в дългогодишни политики на една от най-населените африкански държави, откакто премиерът Абий Ахмед Али пое властта миналата година. Оттогава Абий работи за намаляване на напрежението с Етиопия, опита да преструктурира икономиката и обеща демократизация на страната.

Бяха освободени и политически затворници и бяха легализирани две организации на етническата група оромо – една от най-големите в страната с население 102 млн. души (самият Абий е първият премиер оромо в Етиопия).

„Близо 13 200 души“ са били помилвани оттогава по информация на свързан с държавата радио- и телевизионен оператор. В момента законът, на чиято база те бяха задържани, се обсъжда с опозицията, за да бъдат направени поправки, твърди още правителството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar