Европейският съюз (ЕС) призовава Русия да поеме отговорността си за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и да сътрудничи на международното разследване. Това заяви върховният представител на ЕС Жозеп Борел по повод деветата годишнина, която се отбелязва на 17 юли. Изявлението му бе публикувано на сайта на Европейския съвет.

„На 17 юли отбелязваме деветата годишнина от трагичното сваляне на полет MH17 на Малайзийските авиолинии, когато 298 души от 17 различни националности загубиха живота си. ЕС продължава да изпитва дълбоко съчувствие към всички онези, които са загубили своите близки. Съюзът отново заявява пълната си подкрепа за всички усилия за установяване на истината, постигане на справедливост за 298-те жертви на свалянето на полет MH17 и техните най-близки роднини и държане на отговорните под отговорност в съответствие с Резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в документа чете.

Според изявлението, на 23 юни 2023 г. ЕС е изброил две лица, които са участвали активно във войната срещу Украйна от ранен етап. През ноември 2022 г. тези лица бяха осъдени за свалянето на полет MH17 от холандския окръжен съд.

„ЕС подчертава, че доказателствата, представени от Съвместния екип за разследване в производството пред холандския окръжен съд и Европейския съд по правата на човека, показват ясно, че системата БУК, използвана за свалянето на полет MH17, принадлежи без съмнение на въоръжените сили на Руската федерация“, се казва в съобщението.

Борел припомни, че в решението си за допустимост от 25 януари 2023 г. по делото Украйна и Холандия срещу Русия Европейският съд по правата на човека беше първият международен съд, който потвърди участието на Русия в свалянето на полет MH17. Решението е окончателно и ще бъде последвано от решение по същество на по-късна дата.

„Като припомня своите предишни изявления, Европейският съюз взема под внимание всички съдебни процедури, които се провеждат в това отношение, и очаква Русия да поеме своята отговорност и да сътрудничи напълно в усилията за установяване на истината, справедливостта и отговорността за жертвите и техните близки роднини „, се казва в изявлението.

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален над окупираните райони на Донецка област на 17 юли 2014 г. На борда имаше 283 пътници и 15 членове на екипажа. Всички те умряха.

По това време подкрепяните от Русия сепаратисти водеха боеве срещу украинските сили за контрол над източния регион Донбас.

Миналия ноември Окръжният съд в Хага осъди руския гражданин Сергей Дубински и украинския гражданин Леонид Харченко на доживотен затвор за участието им във фаталната катастрофа на Боинг 777 над Украйна през 2014 г.

Кремъл през февруари отхвърли констатациите на международните прокурори, разследващи свалянето на пътническия полет. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Русия „не може да приеме“ резултатите от разследването, тъй като не е участвала в процеса. Той добави и че следователите не са представили публично подкрепени доказателства.

Русия многократно е отричала участието на държавата в свалянето на MH17.

След свалянето на самолета Нидерландия, Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия сформираха съвместен екип за разследване, който да установи кой е отговорен и да събере доказателства за наказателно преследване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar