Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви във вторник, че Европейската комисия ще предложи обща дефиниция на речта на омразата за блока в опит да се предприемат мерки срещу онлайн злоупотребите, пише европейското издание на вестник „Политико“.

„Искам да се създаде нещо като „Евро Престъпление“, за да разширим понятието за престъпление в ЕС за речта на омразата и всички различни форми на речева омраза, не само тероризъм, но и расизъм, агресия срещу малцинствата и различни видове реч на омразата в платформите“, каза той по време на виртуален панел във вторник.

През септември Комисията обяви, че иска да разшири списъка с престъпления, за да обхване речта на омразата въз основа на раса, религия и национален или етнически произход. Рейндерс също така заяви, че обмисля включването и на език на омразата, свързан със секса и сексуалната ориентация. В момента страните от ЕС имат национални правила за речта на омразата, които се различават по обхват и тежест.
Независимо че през декември Комисията предложи правила за регулиране на онлайн съдържанието, Рейндерс заяви, че тя иска да „направи повече“ за справяне с онлайн злоупотребите. По думите му, предложението на ЕС, известно като Закон за цифровите услуги, е първата част от европейската стратегия за борба с речта на омразата, която ще изисква от платформите да премахват незаконно съдържание и продукти, както е определено от националните и европейските закони.

Но той също така иска общността да приеме обща дефиниция на речта на омразата, която ще изисква единодушие между неговите 27 членове. Страните-членки обаче изразиха загриженост относно Закона за цифровите услуги на ЕС. Според тях културните и национални различия относно това, какво се счита за незаконна реч, могат да окажат влияние върху свободата на изразяване.
Комисията ще направи своето предложение за речта на омразата по-късно тази година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar