Европа готви единен отговор срещу тероризма, който включва реформа на Шенгенското пространство и мерки срещу радикализацията в интернет.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна днес в Париж с канцлера на Австрия Себастиян Курц. Двамата направиха съвместно изявление заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, премиера на Нидерландия Марк Рюте и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

„Не става въпрос за конфликт между християните и мюсюлманите, а за борба между цивилизацията и варварството“, каза днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Атентатите в Ница и Виена от последните дни върнаха тероризма в дневния ред на Европа.

Лидерите на водещите европейски държави и на евроинституциите заявиха днес решителността си за справяне с тероризма и радикализацията.

За Емануел Макрон най-важна е реформата на Шенгенското пространство, а Себастиан Курц подчерта ролята на дерадикализацията.

Еманюел Макрон – президент на Франция: В следващите дни ще направим предложение за реформа на Шенгенското пространство и ще го споделим с всички останали държави. За да имаме напредък в борбата с тероризма, Шенген трябва да се реформира и да гарантира едновременно свободата на движение и сигурността.

Себастиан Курц – канцлер на Австрия: Заплахата е постоянно сред нас, това са хилядите чуждестранни бойци терористи, завърнали се в Европа от Сирия или Ирак. Много от тях в момента са в затвора, някои вече са освободени, много ще бъдат освободени през следващите години. Това са бомби със закъснител. Ако искаме да защитим свободата си, трябва да ограничим свободата на тези хора, защото те не познават граници.

Европейската комисия ще направи в следващите седмици и нови законодателни предложения за нелегалното терористично съдържание в интернет.

Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия: Големите платформи трябва да реагират веднага, когато става дума за премахването на терористично или незаконно съдържание. Колкото по-големи са платформите, толкова по-голяма е тяхната отговорност.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел лансира идеята за създаване на специален европейски институт за обучение на измамите. Мерките срещу тероризма ще бъдат обсъдени от министрите на вътрешните работи на срещата им в петък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar