Двама мъже от Естония, арестувани в столицата Талин, бяха обвинени в САЩ в измама на стотици хиляди хора по целия свят в измама с криптовалута на стойност 575 милиона долара и пране на пари, съобщи „Блумбърг“.

Сергей Потапенко и Иван Турогин, и двамата на 37 години, са убеждавали жертвите да сключат измамни договори за наем на оборудване за копаене на криптовалута и да инвестират в банка за виртуална валута, се казва в изявление на Министерството на правосъдието в понеделник.

В обвинителния акт в САЩ, Потапенко и Турогин също бяха обвинени в използване на фиктивни компании за изпиране на приходите от измама чрез най-малко 75 недвижими имоти, шест луксозни превозни средства, портфейли и хиляди машини за копаене на криптовалутата.

„Размерът на предполагаемата схема е наистина изумителен, заяви американският прокурор от Сиатъл Ник Браун. Тези обвиняеми се възползваха както от привлекателността на криптовалутата, така и от мистерията около копаене на криптовалута, за да осъществят огромна схема на Понци.“

Припомняме, че България също се прочу с криптоизмамите заради случая „Ружа Игнатова“.

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата ѝ роля в извършаването на измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Игнатова се качва на полет от София за Атина през 2017 година и след това изчезва безследно. Преди това тя успява да открадне поне 4 милиарда долара чрез схема на Понци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar