Европейският съд по правата на човека в Страсбург призова Москва да отмени днешно съдебно решение за разпускането на Центъра за човешки права „Мемориал“.

Европейското правосъдие се нуждае от време, за да разгледа жалба на центъра и забранената вчера негова централна структура „Мемориал“. Правозащитниците са обвинени в нарушаване на закона за „чуждестранните агенти“. Център „Мемориал“ разследва сталинските чистки и поддържа списък с политически затворници, включително критика на Кремъл Алексей Навални.

Списъкът включва и „Свидетелите на Йехова“, както и мюсюлмани, осъдени за тероризъм. Вашингтон осъди решението за закриване. Париж и Лондон го обявиха за „ужасна загуба за руския народ“ и пореден „смразяващ удар върху свободата на словото“ в Русия.

„Мемориал“ може да бъде ликвидиран, ако Русия престане да измъчва, отвлича, задържа и да не разследва тези случаи. Ако тези практики спрат никой няма да идва в „Мемориал“ и да иска защита“, заяви Мария Ейсмонт – адвокат на центъра за човешки права „Мемориал“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar