Европейският съд по правата на човека призова Швейцария да прекрати дискриминацията срещу оводовелите мъже, налагат се промени в законите на страната.

Швейцария обмисля как да отговори на отсъждане на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), в което се казва, че в законодателството на страната съществува несправедлива дискриминация, а именно фактът , че овдовелите мъже получават по-малко държавнo обезщетение за овдовяване от жените. Това съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Решението на ЕСПЧ даде началото на дебат дали да се дават повече обезщетения на мъжете или да се намалят тези на жените. Швейцарското законодателство е изправено пред въпроса как да се съобрази с вчерашното решение, в което се отсъжда, че вдовецът на средна възраст Макс Белер е бил несправедливо лишен от обезщетението си за овдовяване след навършването на пълнолетие на децата му.

„Федералният закон за наследствена пенсия и постановява, че обезщетението за овдовяване се прекратява, когато най-малкото дете навърши 18 години единствено в случаите на овдовели мъже, докато това не се случва при жените“, казаха от съда в Страсбург и добавиха, че това не е равнопоставено отношение и съответно мъжете са подложени на неравенство.

ЕСПЧ в общия случай изисква от страни членки на Съвета на Европа, каквато е и Швейцария, да приемат и прилагат неговите решения. Сега пред швейцарския парламент стои въпросът как да адаптира националното законодателство така, че да се прекрати дискриминацията срещу овдовелите мъже.

Швейцария неведнъж е била критикувана за сравнително бавните си действия по предоставяне на равни права на жените в сравнение с други европейски държави, особено що се отнася до работната среда. Въпреки че страната въведе всеобщо избирателно право през 1971 г., полукантонът Апенцел-Инер Роден допусна жените да гласуват на местни избори едва през 1990 г. след решение на швейцарски съд, отбелязва Асошиейтед прес.

Конкретният случай на Макс Белер има трагична предистория. През 1994 г. той и родената в Перу негова съпруга Мария са на преход в Швейцарските Алпи до границата с Лихтенщайн, когато тя се подхлъзва и загива след падане от 40 метра.

Покрусеният Белер решава да напусне работа, за да се грижи за двете им дъщери, тогава на 2 и 4 години, като се възползва от държавното обезщетение за овдовяване. След като по-малкото от двете деца навършва 18 години, помощите спират, което принуждава Белер да потърси правата си. Тогава 57-годишен, швейцарецът не е работил от 16 години.

Швейцарското правителство застъпи тезата, че е оправдано да се смята, че съпругът осигурява финансовите средства, необходими на жената, особено щом имат и деца, което води до нужда от по-голяма защита на вдовиците. Според него разликата в отношението е вследствие на обществената реалност, а не заради полови стереотипи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar