Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството е допуснало грешка, отказвайки се от опита за криминализиране на прелюбодеянието през 2004 г., съобщава в.“Хюриет дейли нюз“, като припомня, че този въпрос бе предизвикал навремето големи разногласия между Анкара и ЕС.

Това общество има различна позиция по отношение на моралните ценности, е посочил Ердоган днес на седмичното заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предаде БТА.

Това е самокритика. Трябва да кажа, че в процеса на присъединяване към ЕС ние направихме грешка. Сега би трябвало да обмислим нормативни положения по въпроса за прелюбодеянието и може би да разгледаме този въпрос заедно с въпроса за проявите на тормоз и други, добави Ердоган.

Това е въпрос, по който Турция е различна от повечето западни страни, е изтъкнал президентът и лидер на ПСР.

Ердоган е загатнал също, че въпросът за смъртното наказание може отново да бъде поставен на дневен ред.

Разбира се, смъртното наказание в момента не е законно. Но въпросът за смъртното наказание е особено важен за нас заради връзката му с тероризма. Биха могли да настъпят промени в конституцията по този въпрос, е заявил президентът.

Така нареченият „закон за прелюбодеянието“ бе поставен на дневен ред през 2004 г. в рамките на законодателен пакет с широки промени в наказателния кодекс, включващи също премахване на изтезанията. Много от промените в пакета се разглеждаха като опит за хармонизиране на турския наказателен кодекс с европейските норми в областта на човешките права, но „законът за прелюбодеянието“ предизвика реакции на възмущение в самата Турция и от чужбина.

Под силния натиск на ЕС през септември 2004 г. Анкара се отказа от криминализиране на прелюбодеянието.

Прелюбодеянието е разглеждано като незаконно в Турция до 1996 г., когато Конституционният съд отменя съществуващ закон по този въпрос. Съгласно предишното законодателство мъжете са били разглеждани като извършили прелюбодеяние, ако е било доказано, че са имали продължителна извънбрачна връзка, докато жените е можело да бъдат обвинени в прелюбодеяние, ако са изневерили веднъж.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar