Европейският парламент отхвърли спорен законопроект за авторското право, съобщават от законодателния орган АФП и други агенции.
Евродепутатите отхвърлиха предложение на комисия за започване на преговори за изменение на законите за авторското право в дигиталната ера.
На пленарно заседание 318 депутати срещу 278, 31 законодатели се въздържаха, отхвърлиха мандат за преговори, предложен от Комисията по правни въпроси в Европейския парламент на 20 юни. В резултат на гласуването сега позицията на Европарламента предвижда дебатиране, изменение и гласуване по време на следващата пленарна сесия през септември.
Директивата за авторското право в ЕС, която има за цел защита на интелектуалната собственост на автори в интернет, е критикувана, тъй като може да доведе до забрана на съдържание в интернет.
Член 13 от директивата, който е отхвърлен от евродепутатите, гласи, че онлайн медия ще бъде подведена под отговорност, ако нейни потребители качат или публикуват нелицензирано съдържане, включително снимки, видео, кодове и музика.
Законопроектът е остро критикуван от основателя на „Уикипедия“ Джими Уейлс и други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar