Дело за сводничество в Съединените щати наскоро привлече вниманието на медиите. Сред доказателствата на прокуратурата бяха съобщения в социалната мрежа „Инстаграм“ с емоджита на високи токчета и торба с пари, изпратени до жена. Обвинението твърдеше, че това е сигнал за работна връзка, а обвиняемият – че може да е опитал да съблазни жената с романтична връзка.

Емоджитата (изображения, подобни на емотиконите) се появяват все по-често като съдебни доказателства в САЩ и през последните няколко години случаите нарастват бързо, разказва онлайн изданието The Verge. Сайтът цитира и Ерик Голдман, професор по право от университета в Санта Клара, който наблюдава споменаванията на емоджита и емотиконки в съдебни становища.

До момента и двете категории рядко бяха особено важни, за да променят насоката на даден съдебен процес. Колкото по-често се използват, толкова по-деликатен обаче може да стане за съда въпросът как да се интерпретират.

Графика, напранета от Голдман, показва, че между 2004 и 2014 г. и двата вида изображения са се използвали малко. През 2015 г. обаче започва резкият ръст в употребата на емоджитата в съда. През 2015 г. емоджита и емотикони се срещат в 15 процеса и емоджитата са по-малко от една трета. През 2018-а те са общо 80% от над 50 случая.

През повечето от последните 15 години емоджитата и емотиконите са се използвали в дела за сексуален тормоз, но е трудно са се установят всички случаи на употреба. Причината е, че електронните бази данни на съдилищата не са пригодени за работа с тях и те често не са лесно откриваеми. В последните няколко обаче емоджитата се използват все по-активно в убийства, грабежи и други.

И при случаи като въпросното дело за проституция решението все още не зависи от емоджитата, но бъдеще, в което те ще се употребяват по-често като доказателства, все още може да свари съдилищата неподготвени. Проблем е и че различните платформи изобразяват емоджитата по различен начин. Няма и нужните „експерти“ по значението им – те зависят от контекста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar