Бившата шефка на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков Елена Фичерова окончателно осъди председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров за незаконното й уволнение от комисията през април 2020 г. Парадоксалното в случая е, че в средата на май КПКОНПИ публикува специално прессъобщение, което по същество представляваше компромат срещу Фичерова, изграден върху дисциплинарното й уволнение. В него се твърдеше, че тя била уличена в конфликт на интереси, но и други нарушения и била уволнена дисциплинарно, без да се уточнява, че още по това време уволнението й е обявено за незаконно на първа инстанция, а само, че има дело.

Сега, след окончателното съдебно решение на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), Елена Фичерова е поискала с писмо от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров публично да оповести, че уволнението й е обявено за незаконно, така както през май публично разпространи информацията, че е била уволнена дисциплинарно.

Фичерова стана известна през май т.г., след като името й бе използвано в опит за дискредитиране на вътрешния министър Бойко Рашков. Тя беше назначена за началник на кабинета на вътрешния министър на 12 май, а буквално дни след нейното назначение в някои медии излязоха информации, че тя е била сред учредителите на партията на Васил Божков, даже била включена за кратко в кандидатдепутатските листи на партията, но почти веднага оттеглила кандидатурата си, а малко след това напуснала партията. Тези факти станаха основание за атака срещу Рашков и служебното правителство, като се представяха като аргумент за връзки на министъра и кабинета с Васил Божков. На 2 юни Фичерова подаде оставка с мотив, че не иска спекулациите около нейното участие в партията, продължило около месец и половина, да носят негативи за политическия кабинет на Бойко Рашков.

Междувременно, на 18 май, по-малко от седмица след назначението й в МВР и в разгара на кампанията срещу нея, от КПКОНПИ публикуваха необичайно по съдържание обширно прессъобщение, в което се казваше, че през март 2020 г. Фичерова е била дисциплинарно уволнена от заеманата от нея длъжност началник-отдел „Човешки ресурси“ по заповед на Сотир Цацаров. Като мотив за уволнението се сочеше нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на европроект, на който тя е била ръководител, но в контекста на напоително изложение на твърдения за конфликт на интереси.

От окончателното съдебно решение на тричленен състав на ВАС с дата 6 август става ясно, че Фичерова е била уволнена, защото е предала отчети за изпълнение на задачи по европроект по оперативна програма „Добро управление“ направо на шефа на финансовия отдел в КПКОНПИ, без преди това да ги даде за одобрение на Цацаров. Финансовият директор ги приел на ръка и изплатил възнагражденията, очевидно без да го притесни, че отчетите не са минали през Цацаров. Според Фичерова няма разпоредба, която да я задължава да представя протокола на органа по назначаването (Цацаров). Но дори не това е проблемът в случая, а нередности в дисциплинарната процедура, осъществена в рамките на КПКОНПИ, която изисква Цацаров – като наказващ орган, да изслуша предложения за наказване служител в рамките на самата дисциплинарна процедура. Другояче казано – Цацаров, който уволнява Фичерова заради твърдени от него нарушения на процедурата, сам е извършил такива нарушения според съдебното решение.

В интервю за „Капитал“ от 7 юни т.г. Фичерова заяви категорично, че не е уволнена от КПКОНПИ за конфликт на интереси (както става ясно и от съдебното решение). „Бях уволнена, след като се направих, че не разбирам намеците на г-н Цацаров, който беше избран в началото на 2020 г. за председател на комисията и който до средата на февруари м.г. всячески ми показваше, че не желае да работи с мен, без изрично да ми го казва. Държа личното ми досие в неговия кабинет повече от 20 дни и очевидно подробно се беше запознал с него, но не разбра, че аз няма да се уплаша от проверки“, заяви тя.

Тя казва, също така, че й е било предложено „или да подпиша заявление за напускане по собствено желание, което беше вече изготвено и оставено на бюрото, или ще бъда уволнена. И понеже отказах да подпиша за напускане по собствено желание, бях дисциплинарно уволнена. След като подадох жалба срещу уволнението си, започнаха да продуцират и производствата за конфликт на интереси“.

След съдебното решение Фичерова е поискала от КПКОНПИ да бъде възстановена на предишната си длъжност в 14-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar