Бившата румънска министърка Елена Удря може да се отърве от всички дела след екстрадицията й от България, пише румънската преса. Апелативният съд в Букурещ ще попита съда в Благоевград какви са условията на екстрадицията й в Румъния и дали позволяват да бъде съдена по останалите дела, които са заведени срещу нея, след като беше предадена на румънските власти, за да изтърпи шестгодишната си присъда затвор, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Бившата министърка на туризма и регионалното развитие участва днес чрез видеоконферентна връзка в заседание на Апелативния съд в Букурещ, който трябва да определи последния срок по делото „Хидроелектрика“, по което тя е обвинена в търговия с влияние и пране на пари във връзка със сумата от 5 милиона евро, получена от бизнесмена Богдан Бузъяну.

Удря в момента се намира в женския затвор Търгшор, където изтърпява присъда от шест години затвор за корупция по делото „Галавечер на Буте“.

Съдия Корина Чобану от Апелативния съд в Букурещ реши да изпрати запитване до българските власти, за да разбере дали след екстрадицията от България Елена Удря все още може да бъде съдена по другите дела, които са в ход в румънските съдебни инстанции.

Съгласно т.нар. „правило за специалност“, предвидено в закон 2004 г., лице, предадено в резултат на екстрадиция, не може да бъде преследвано, съдено, задържано с цел изпълнение на присъда или подложено на каквото и да е друго ограничение на личната му свобода за каквото и да е действие преди предаването, различно от това, за което е разпоредена екстрадицията, уточнява Аджерпрес.

По същество съдията иска да знае дали българските съдебни власти са решили Елена Удря да бъде екстрадирана в Румъния само за делото „Галавечер на Буте“, което означава, че тя не може да бъде съдена по другите съдебни дела, които са в ход.

Въпреки че адвокатът на Елена Удреа заяви, че в българските съдилища не е имало такова обсъждане, съдията настоя да се изпрати запитване до съседната държава, за да се изяснят условията за екстрадиция.

Срещу Елена Удря в момента се водят две дела: делото „Хидроелектрика“, по което е обвинена търговия с влияние и пране на пари през 2011 г., и делото за финансиране на предизборната кампания на Траян Бъсеску през 2009 г., по което вече получи осемгодишна присъда затвор, а в момента тече обжалване пред Върховния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar