Г-жа Йончева го игра асистент на главния прокурор, задава му удобни въпроси по „Барселонагейт“, каза пък Емил Радев от ЕНП

„Този разговор бе много конкретен, но заседанието е закрито и няма как да споделя повече. Имаше информация за конкретни и категорични доказателства за разследвания, които са свързани с корупция по високите етажи на властта, включително и по „Барселонагейт“.

Това каза евродепутатът Елена Йончева пред БНТ. По-рано днес главният прокурор главният прокурор Иван Гешев участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за върховенство на закона към комисията ЛИБЕ в Страсбург заедно със заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев.

Обсъждането бе планирано за 30 минути. Депутат от ЕНП поиска такова изслушване да няма, това бе подкрепено единствено от депутат от консерваторите. Това изяде първите 5 минути от дебата. След това въпросите и отговорите продължиха 25 мин., разказа Йончева, която е била на заседанието.

Заседанията на мониторинговата група са, за да се следи върховенството на закона в страните членки. Извънредното заседание бе решено с абсолютно мнозинство от членовете преди 3 седмици заради случващото се в България, продължи тя.

Имаше въпроси за имунитетите на двама бивши премиери, защо толкова се е бавила прокуратурата по разследването на тези дела и др., разказа Йончева.

За мен най-важното от тук нататък е разследванията да бъдат доведени докрай, а не да се окаже, че ще бъдат заметени под килима заради политически натиск. Г-н Борисов, ако наистина счита, че тези обвинения към него са неоснователни, не би трябвало да се притеснява да даде имунитета си, каза още евродепутатката.

Това заседание е планирано още в началото на тази година за октомври, когато ще има и мисия в България. Тази седмица обаче бе планирано изслушване за Испания, но там има предсрочни избори и затова тя бе сменена с България, няма нищо извънредно в това и не е съпроводено с процесите, категоричен бе обаче зам.-шефът на комисията ЛИБЕ от ЕНП Емил Радев.

По никакъв начин групата на ЕНП не се е опитвала да осуети изслушването. Въпроси бяха пратени преди 1 месец, имаше само 3 въпроса до г-н Гешев от Елена Йончева, въпроси имаше и до министерство на правосъдието, получихме ги. А от главния прокурор отговорите пристигнаха в края на миналата седмица. Дори да не беше изслушан, той е входирал писмо с отговори на всички въпроси, каза Радев.

Както от 3 г. насам, главният прокурор за пореден път дава информация по „Барселонагейт“. От становищата на прокуратурата се вижда, че срещу г-н Борисов няма доказателства и той не може да бъде свързан с този случай. Няма новости по това дело, надявам се скоро това да бъде качено и публично, за да се види, че нищо не се е променило за 3 г. и атаката е чисто политическа, подчерта той.

Г-жа Йончева го игра асистент на главния прокурор днес. Преди години Сотир Цацаров поиска нейния имунитет, разглеждането му се точи дълго време, а после г-н Гешев не представи нужната информация за свалянето му, днес тя му върна жеста с удобни въпроси за „Барселонагейт“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar