Нито един български депутат от управляващата коалиция не се отзова на поканата за участие в интерпарламентарната дискусия за върховенството на закона, съобщи след форума евродепутатът от „БСП за България“ Елена Йончева. Срещата бе организирана от европейската Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), като целта й бе обсъждане на годишните доклади за върховенството на закона и ролята на парламентите в механизма за наблюдение. В нея участваха представители на всички национални парламенти на страните членки, еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс и министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, но не и български политици.

Притеснени сме от системните проблеми в България, каза Рейндерс. В отговор на въпрос на Йончева какви спешни мерки ще задейства ЕК за България заради върховенството на закона той напомни за процедурите по чл. 7, приложени спрямо Полша и Унгария. Срещу двете държави са започнали процедури за лишаването им от правото на глас в Съвета на ЕС и Европейския съвет. Еврокомисарят предложи в LIBE да започне разискване на ситуацията държава по държава, като припомни постигнатата договореност еврофинансирането за държавите членки да зависят от спазването на върховенството на закона.

„Премиерът Бойко Борисов още не е коментирал по същество тревожните констатации в приетата от ЕП резолюция за състоянието на демокрацията, свободата на медиите и борбата с корупцията във властта в България. Българските журналисти нямат възможност да му зададат тези въпроси. Представяте ли си това в друга държава членка? Пасивното поведение на българските власти, бягството им от дискусиите ще има сериозни последствия за България“, предупреди Йончева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar