След половин година у нас окончателно започва работа електронното правосъдие.
Адвокатите ще го използват още една година по-късно. Влизането на съдилищата в единната информационна система ще става поетапно. Последен в системата влиза Върховният касационен съд.
Електронното правосъдие ще донесе прозрачност на актовете, 15 на сто по-ниски държавни такси и ще спестява време, обяснява министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

„Защото от всяка точка от страната те ще могат да подават своята искова молба или заявление. На второ място – това е бързина и прозрачност, защото и бизнесът, и гражданите във всеки един момент ще знаят къде е делото им, на какъв етап се намира и къде е забавянето в производството“, каза Десислава Ахладова.
Засега забавянето най-често се дължи на закъснели експертизи и трудното призоваването на свидетелите по делата.

„След като вече си заявил по електронен път, че желаеш да получаваш книжата по този начин, то няма възможност това съобщение да не бъде получено от страната и да не бъде видяно“, обясни правосъдният министър.

Според адвокатите достъпът до електронно правосъдие трябва да бъде постепенен, постъпателен, първоначално паралелен с този на хартиен носител, за да се защитят и гарантират правата и интересите на хората
„Има и известен консерватизъм в обществото и недоверие в електронната комуникация. Тя е разбираема, особено като се има предвид, че вече преживяхме голям срив – да речем в търговския регистър“, коментира адв. Валя Гигова.
Освен това не трябва да се забравя, че хората имат различни материални и технически умения.
„В закона трябва да се предвиди изрично, че процесуални срокове не текат, когато има срив в техническата изправност на системата, каквото по настоящем няма“, заяви още Гигова.
В системата първо ще влязат малките съдилища в страната, като приобщаването ще завърши в края на юни с Върховния касационен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar