Документът трябва да бъде представен на 20 юли

София все още не изпълнява зададени препоръки

Възможно разследване на главния прокурор е нужно

Европейската комисия ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“ срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС. Това съобщи Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

Той потвърди, че докладите ще бъдат представени на 20 юли. По неговите думи България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка – за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор.

България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, поясни Мусние. Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд.

Мусние говори пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния. Комисията представи нов доклад на Букурещ по-рано тази година и засега не е препоръчала прекратяване на механизма за Румъния, както направи през 2019 г. за нашата страна.

По неговите думи Румъния се движи в правилна посока, за да изпълни изискванията. Когато механизмът бъде прекратен, наблюдението ще продължи по новите доклади за върховенство на закона, поясни представителят на ЕК.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar