Брюксел иска да направи скок в борбата срещу финансирането на незаконни дейности, след скандалите с европейския финансов сектор през последните години. Европейската комисия планира днес да предложи нов пакет за борба с нелегални дейности от подобен тип, който ще включва предложение за създаване на нов европейски орган за борба с изпирането на пари с правомощия за надзор и налагане на санкции върху транснационални компании. Проектът, до който испанският в. „Ел Паис“ има достъп, също предвижда мерки за контрол на портфейлите на криптовалути.

Еврокомисията се опитва да запълни дупките, които организираните групи използват, за да изпират пари и да финансират престъпни дейности. Брюксел активизира усилията си през последната година от мандата на бившия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер след скандалите на датската Danske Bank, германската Deutsche Bank, нидерландската ING, литовската ABLV и малтийската банка Pilatus. Там обаче предупредиха също, че тази следа от „мръсни пари“ не само преминава през вените на финансовата система, но и по други канали като онлайн хазарт или виртуални портфейли.

Някои партньори от ЕС подкрепят усилията на Комисията. Испания, Франция, Германия, Италия, Латвия и Нидерландия подписаха съвместна декларация, в която настояха да се създаде надзорен орган за пране на пари с правомощия над целия европейски финансов сектор. Другото им искане е да се въведе общо законодателство, вместо нови директиви. Различията са дали такъв орган трябва да зависи от Европейския банков орган или да бъде независим. Испания се застъпи за първия вариант, тъй като смята, че ще бъде по-бърз, а обхватът му на действие – по-широк.

Според проекта обаче Брюксел избра независим орган с персонал от около 250 души. Еврокомисията предлага агенцията, която ще има бюджет от 45,6 милиона евро, да бъде създадена през 2024 г. и да заработи през 2026 г.

Основната й цел ще е да поддържа европейската финансова система далече от организираната престъпност, като бъдат преценени възможните рискове във вътрешния пазар на ЕС и извън него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar