ЕК за пореден път настоя Румъния да спазва върховенството на закона и заплаши да предприеме мерки срещу страната, ако правителството продължава за нарушава един от основните принципи на ЕС. Това обяви по време дебат в рамките на последната за този ЕП пленарната сесия в Страсбург еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, Вера Йоурова. Евродепутатите бяха недоволни от отсъствието в залата на първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който следи за спазването на върховенството на закона в страните – членки на ЕС. На дебата не присъства и представител на властта в Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС.

„Има реален и сериозен риск за голямо отстъпление от постигнатото досега от Румъния по отношение на върховенството на закона“, заяви Йоурова. Според нея Букурещ трябва да продължи напред, а не да се връща назад, като така застрашава постигнатия напредък през последните години. „В конструктивния диалог с румънските власти ЕК поиска конкретни действия, само думи не са достатъчни, колкото по-бързо, толкова по-добре…ЕК ще предприеме всички мерки, които са на нейно разположение, ако Румъния продължава да не прави нищо по въпроса“, каза още еврокомисарят Вера Йоурова в Страсбург. В хода на дебата бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей заяви, че „група корумпирани политици, и най-вече водени от господин Драгня (лидерът на управляващата Социалдемократическа партия), не спазват законодателството, те го променят и подчиняват съдебната власт на политиката.

Гневна беше и колежката й Ингеборг Гресле, според която това, което си е позволила за момента Румъния, е прецедент и нито една друга държава от ЕС не си е позволявала подобно погазване на европравилата. Тя смята, че трябва да бъдат спрени парите от евроводновете за Букурещ, както и да бъде активирана процедура по чл. 7 от Договора за ЕС. Гресле се възмути и от отношението на Румъния към Лаура Кодруца Кьовеши, която ЕП подкрепя за прокурор на EС. Властта в Букурещ прави всичко възможно, за да пречи на кандидатурата й.

ПРИЗИВ

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова за прилагането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Румъния. По силата на този текст държава от ЕС може да изгуби правото си на глас в общностните институции заради нарушаване на върховенството на закона. ЕНП призова също на Румъния да не се изплащат средства от фондовете на ЕС. Групата на социалистите и демократите посочи, че законността е в основата на ЕС и защитата й не е намеса във вътрешните работи, а в общ интерес. Социалистите отчетоха, че румънското правителство не се е съобразило с резолюцията на ЕП от м.г., в която евродепутатите настояха за истинска борба с корупцията. Европейските консерватори и реформатори заявиха, че в Румъния група корумпирани политици променят законите и подчиняват съдиите и прокурорите, за да избегнат правосъдие. Либералите порицаха Европейската комисия, че не е подкрепила въвеждането на оценка на върховенството на закона във всяка държава от ЕС. Зелените допълниха, че поведението на румънските власти подкопава процеса на избор на европейски главен прокурор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar