Европейската комисията обмисля да започне процедура за нарушение срещу Германия заради решението на конституционния съд на страната от преди няколко дни. Магистратите в Карлсруе постановиха, че програмата за изкупуване на публични облигации на Европейската централна банка частично противоречи на германската конституция и дадоха три месеца на банкерите във Франкфурт да я оправдаят адекватно, иначе съдът ще постанови, че Бундесбан – централната банка на Берлин, трябва да прекрати участието си в програмата.

Очаквано – това нанесе сериозен удар по ЕЦБ, бъдещите решения на Комисията и влезе в директен спор със Съда на ЕС, който вече е обявявал програмата за напълно законна. Днес обаче ДПА разпространи писмо на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, изпратено до евродепутата от Зелените Свен Гиголд, в която ясно е казано, че действия срещу Германия сериозно се обмислят.

От писмото става ясно, че първо Гиголд е поискал такова наказание, а Комисията е по-скоро съгласна с такива действия. Фон дер Лайен ясно подчертава, че всички звена в Брюксел анализират германското решение.

„На базата на тези анализи ние проучваме възможностите за следващите стъпки по производството за евентуално нарушение“, пише Фон Дер Лайен.

Според председателката на ЕК – германският съд е засегнал основни въпроси, които касаят европейският суверинитет, автономността на ЕЦб и паричната политика на блока. Засяга се и проблемът за юрисдикцията на германското постановление, като Фон Дер Лайен, точно както няколко от националните премиери на страните – като Джузепе Конте, смята, че правото на ЕС винаги има предимство пред това на местните парламенти.

„Последната дума за правото на ЕС винаги трябва да има Съдът на ЕС в Люксембург“, казва още тя и допълва, че тя и цялата Комисия следят много сериозно развитието на въпроса.

Така съдбоносното решение на магистратите от Карлсруе изпрати съдбата на блока в още по-дълбоки и непознати води. Не закъсняха и гласовете, които предричат критични дни за цялото съществуване на общата европейска валута. Най-авторитетният такъв глас беше на бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле, който предупреди, че еврото е пред колапс, ако не бъде намерено решение. Междувременно валутата продължава макар и леко да губи стойност.

Изходът от ситуацията е твърде важен за цялостната програма за спасение на икономиките на ЕЦБ, която може да бъде на практика спряма. Макар че висшите банкери на институцията и политиците в Брюксел твърдят, че продължават напред, не е ясно все още как повечето държави се отнасят към решението на германския конституционен съд и дали разликите между него и Съда на ЕС няма да доведат до тежка институционална криза.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar