Европейската комисия изрази днес съжаление заради закриването на антикорупционната прокуратура в Словакия и предупреди, че ЕС няма да се поколебае да действа, за да защити финансовите си интереси, предаде Ройтерс.

Въпреки протестите в Словакия и предупрежденията от ЕС словашкият премиер Роберт Фицо закри антикорупционната прокуратура. Този ход на премиера провокира реакции от страна на критиците му, които го обвиняват в подкопаване на демокрацията.

„Комисията изразява съжалението си от закриването на специалната прокуратура, което не е съпътствано с предвиждането на гаранции, че разследванията ще продължат“, каза говорител на Европейската комисия пред Ройтерс.

Според говорителя закриването на антикорупционната прокуратура „може да подкопае ефективността на разследванията, не на последно място – на разследванията за нарушения, които засягат бюджета на ЕС“, пише БТА.

Комисията ще направи преценка на последиците и „няма да се поколебае да гарантира спазването на правото на ЕС и защитата на финансовите интереси на ЕС“, каза още говорителят.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar