Предстои наказателна процедура за България заради общински депа за отпадъци, като глобата по нея ще е по-солена от тази за въздуха.

Това заяви министърът на околната среда Асен Личев по време на изслушване в парламента в сряда.

Проблемът е, че 43 депа все още не са закрити. А глобата за превишението на фини прахови частици възлиза на около 6 хил. евро на ден за отделните райони, които са 5, както и 3165 евро на ден за цяла България.

Още в средата на юли от екоминистерството предупредиха, че има опасност от ЕК да ни наложат финансови санкции за депа. От министерството изпратиха писма до общините да ги закрият до края на юли.

По-късно по време на заседание на екокомисията в парламента зам.-министър Ренета Колева поясни, че 20 от тези 43 депа ще бъдат рекултивирани до средата на септември.

В пленарната зала Личев заяви, че откакто той е министър, са направени 113 проверки за незаконни сметища, издадени са 17 акта и са наложени санкции на 7 кметове в размер на до 5 хил. лв.

Тези глоби обаче

не били

достатъчни, за

да стимулират

кметовете на

малки общини

да почистят

незаконните сметища, и те нямат достатъчно средства за изграждане на депа.

Поводът за изслушването на министъра бе вносът на отпадъци в България, инициирано от председателката на ИБНИ Мая Манолова. Тя заяви, че вносът се е увеличил многократно през последните години и е достигнал до 600 тона, включително и от трети страни.

Всъщност не цялото количество отпадъци се изгарят, по-голямата част от тях се използват за суровини за промишлеността, обясни Личев. Но призна, че останалата част се използва за изгаряне, а имало и случаи на криминални печалби. По негова информация реципиентът на отпадъците

получава по 300

евро на тон

за изгаряне на

вносни боклуци,

а за български – едва 45-50 лв. А в същото време в България се генерират 3 млн. тона битови отпадъци, като 1 млн. от тях са за изгаряне. Проблемът обаче е, че те не са достатъчно калорични за нашите тецове и съответно няма къде да се съхраняват. „След като на операторите им се плащат по 300 евро на тон да ги изгарят, поевтиняха ли енергията и парното? И това води до извода, че само личната изгода и частният интерес води до нотификации на 4-5 фирми – само циментовите заводи, да изгарят отпадъци“, заключи Личев.

Преди време министърът обяви, че ще забрани вноса на отпадъци от трети страни, докато не се изгорят българските. От парламентарната трибуна в сряда обаче заяви, че се оказало, че законово няма това право. Затова се надява другата седмица Министерският съвет да вземе решение по въпроса.

Личев засегна и контрола на качеството на боклуците за горене, който се извършва от агенцията по метрология. Той разказа, че някои фирми си правят собствени лаборатории, в които сами си изпитват отпадъците, което било корупционен риск. В същото време не се правят проби на емисиите, които се отделят при горенето.

Засегната беше и темата с италианския боклук, който беше внесен у нас. Той все още седи складиран на площадка и не е намерено решение за оползотворяването му. Личев подчерта, че и предишното, и сегашното правителство многократно са опитали да върнат боклука в Италия, но неуспешно.

По време на изслушването стана ясно още, че е сформирана междуведомствена група с министъра на икономиката, енергетиката и други институции, за да се изработи национална стратегия за кръгова икономика.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar