От настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и новия обвинител №1 Иван Гешев се страхуват тези, които нарушават закона. Това заяви в интервю за Канал 3 бившият член на ВСС и настоящ следовател в НСлС Ясен Тодоров.

Той уточни, че в това число влизат от хората, крадящи ДДС до тежката организирана престъпност, включително олигарсите. „Имаше истерична кампания срещу процедурата за избор на главен прокурор. При подписването на указа за избора на Гешев президентът Румен Радев постави под съмнение самата процедура и действията на ВСС. Колегите перфектно си свършиха работата, перфектно изпълниха процедурата“, категоричен бе Тодоров. „Определени политически кръгове, подкрепени от 3-ма членове на ВСС призоваваха да не се спази Конституцията“, напомни Тодоров. Според него дебатът за мястото на прокуратурата, което би станало чрез промяна на Конституцията, трябва да бъде професионален. „За мен мястото на прокуратурата е в съдебната власт. Абсолютен мит е тезата, че главният прокурор е безконтролен и над него е само Господ. Той е толкова „безконтролен“, колкото и председателят на ВКС. Главният прокурор може да арестува председателя на ВКС, а председателят на ВКС може да осъди главният прокурор. И „тримата големи“ подлежат на наказателна и на дисциплинарна отговорност“, категоричен е Тодоров.

„На главния прокурор не трябва да му се търси място – той е магистрат, беше съдия, би могъл да работи в прокуратурата. Мястото на Сотир Цацаров си го има – въпросът е да се използва професионализма му и натрупания опит. Аз съм сигурна, че той ще мисли да сложи този нов орган КПКОНПИ на мястото, което му се следва по закон и заради общественото спокойствие“, това каза пък пред БНТ бившият вицепрезидент, правосъден министър и прокурор Маргарита Попова. „Аз не очаквах да се случи това, към което призоваваха президента някои представители на нашето общество. Не очаквах криза, защото бях абсолютно сигурна, че президентът ще изпълни своето конституционно задължение и ще подпише указа за назначаването на новия главен прокурор“, каза Попова. „По начало, властта в прокуратурата или в която и да е институция, което е носител на държавната власт, би могла да се критикува, когато има злоупотреби с власт. Така че, не може от днес за след седем години да се каже, че има много власт и тя трябва да се ограничи“, коментира още Попова. Тя обясни, че властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо, за да се изпълнява основната функция на тази институция. Методите за предпазване според нея са самоконтрол и писаните правила, които предписват механизми за контрол върху една личност, управляваща мощна институция. На новия главен прокурор Иван Гешев Попова пожела успех и каза да си начертае умна стратегия. По повод на заявката на президента Радев, че ще инициира дебат за промени в Конституцията, Попова обясни, че по Конституцията той има такава възможност, но е негово задължение да предложи рамката, в която ще се води този дебат, а той трябва да бъде с всички парламентарни сили. По въпроса за мястото на държавното обвинение, Попова бе категорична: „Мястото на прокуратурата в момента категорично е там, където се намира тя сега – в съдебната власт.“ И допълни, че прокуратурата е в съдебната власт, за да бъде политически неутрална, независима и да се гарантират правата на гражданите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar