Момчето е било облечено от лекарите с костюма от бала въпреки забраната заради заразата,защото държали да си отиде като християнин

Изваждането от гроба е по жалба на бащата -адвокат Денев, който е подписал при смъртта му отказ от аутопсия

„Ужасяваща картина, грозно и безсмислено, и то при остро заразно заболяване! И друг път са правени ексхумации, но не и по този начин!“, коментираха потресени работници в гробищния парк във Велико Търново за изравянето на 19-годишния Христо Денев, починал от коронавирус в областната болница.

Тялото на момчето е било извадено в четвъртък на платнище. В 9 часа сутринта повече от 10 следователи, доктори, санитари, криминалисти са пристигнали за участие в ексхумацията, разпоредена от Националната следствена служба по указание на Софийската градска прокуратура. Там се наблюдава досъдебното производство след жалба от бащата – адвокат Иван Денев, и отвод на търновските прокурори. Той публично

изказа

съмнения в

адекватността

на прилаганата

терапия

и яростно нападна медиците, които се бориха за живота на сина му.

В групата, направила ексхумацията отсъстваха лекари от местната болница. Всички участници са били в лични защитни облекла, а за противоепидемичните мерки при отварянето на металния ковчег следели представители на Регионалната здравна инспекция.

Много малко детайли станаха известни, и то неофициално. Сред целите на ексхумацията на Христо може би е била да се потвърди или отхвърли едно от обвиненията на близките му – че е възможно да са взети органи за трансплантация от момчето. Участници в процедурата са категорични, че всички органи са били в тялото на Христо.

Това е можело да се потвърди вероятно и по време на аутопсия веднага след смъртта на абитуриента, но адвокат Иван Денев е отказал и подписал, че не желае тя да бъде направена.

Ексхумацията е отхвърлила и подозрение на семейството, че Христо е погребан без дрехи заради заразата. Медиците във Велико Търново са пренебрегнали обаче една от заповедите за подготовка за погребение на починалите от COVID и са облекли момчето с абитуриентския му костюм. „Както се изпраща всеки християнин“, сподели участник в тягостната процедура в търновските гробища в четвъртък.

Безпрецедентно аутопсията е била извършена на място, а тялото – след това запечатано обратно в ковчега.

Гробът бил

обработен с

биоцид, преди

да бъде заринат

отново

Всичко приключило около 11,30 ч.

Христо Денев издъхна в реанимацията в Търново на 31 юли след 18 дни лечение от усложнения на коронавирусна инфекция. Бащата продължава вече месец своята битка с местните лекари.

От болницата поискаха проверка от „Медицински надзор“, а шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова настоя да бъде проверена цялостната работа като координатор по донорство във връзка със спекулации в социалните мрежи.

Директорът д-р Стефан Филев отказа и в четвъртък коментар за ексхумацията на Христо Денев до приключване на разследването и излизането на резултатите от проверките.

До дни ще е готов анализът на тримата национални специалисти от „Медицински надзор“. По случая предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на Христо.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar