Бившият премиер на Словакия Роберт Фицо е изправен пред обвинения за създаване на организирана престъпна група. Това са съобщили от полицията, цитирани от „Евронюз“.

Фицо и бившият му вътрешен министър Робърт Калинак могат да получат присъди до 10 години затвор.

Бившият премиер отрече каквито и да било неправомерни действия и отхвърли случая като „ясно политическо отмъщение“ в опит да „ликвидира политическата опозиция“.

В момента Фицо е депутат, а Калинак работи като адвокат.

Словашкият премиер Едуард Хегер каза, че се надява автономното решение за повдигане на обвинение срещу Фицо и Калинак да бъде подкрепено с доказателства.

Фицо два пъти е бил министър-председател – от 2006 до 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г.

Той подаде оставка след убийствата на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Куснирова през 2018 г.

Куцияк е разследвал възможна корупция в правителството, когато е бил убит, и смъртта му предизвика безпрецедентни улични протести и политическа криза, която доведе до падането на правителството.

Настоящата словашка коалиция превърна борбата с корупцията в ключов политически въпрос и редица висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени бяха обвинени в корупция, след като тя встъпи в длъжност.

Полицията досега не е поискала от парламента да снеме правилата за имунитета и да разреши задържането на Фицо.

Припомняме, че през 2020 година, съд в Словакия оправда бизнесмена Мариан Кочнер по обвинението, че е поръчал убийството на разследващия журналист. Предполагаемата съучастничка на Кочнер Алена Жужова също бе оправдана.

Третият обвиняем по делото Томаш Сабо беше признат за виновен и осъден на 25 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar