Стотици хора вече са получили обаждане от непознат номер, по време на което „Наталия“ ги пита дали живеят в София (още по темата тук). „Това не е истински човек, а чатбот“, обясни тази сутрин в ефира на „Нова телевизия“ Явор Колев, бивш началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и настоящ директор на дирекция „Информационни технологии и киберсигурност“ в „Лев инс“.

„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София. Това е с маркетингова или рекламна цел, вероятно по поръчение на фирма, а защо не и на политическа партия. Предстоят местни избори и такива бази данни от софийски потребители могат да бъдат използвани от кандидат-кметове“, обясни той.

Колев той обясни, че това към момента е законно, но препоръча в никакъв случай да не се предоставя още лична информация при подобни обаждания. „С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава и Европол. Кибератаките ще бъдат усложнени“, подчерта Явор Колев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ChatGPT Espanol GPTGratis
ChatGPT Espanol GPTGratis
09 ноември 2023 5:47
Гост

Добре дошли в https://gptgratis.net/ ! Нашата модерна технология осигурява изживяване с ChatGPT на испански, невиждано досега. ChatGPT Español предлага уникална среда, в която можете да се насладите на естествен език, изрази и креативност, достъпни за всички потребители безплатно. Тук няма акаунти или токени за регистрация, а по-скоро лесно и безпроблемно изживяване в случайни чатове с ChatGPT.