Президентът Румен Радев обяви, че екипът му работи върху мотивите за налагане на вето върху промените в Изборния кодекс. След срещата си в Берн с представители на българската общност в Швейцария той коментира измененията в преференциалното гласуване.

„В тукашния парламент приемат ли закони в 3 часа през нощта, ей така набързо? В нашия ги приемат“, каза той, припомняйки продължилите около 10 часа дебати по време на гласуването на промените. Държавният глава добави, че е възложил на екипа си да проучи внимателно предложените промени.

Правната комисия отложи проекта си за промени на Изборния кодекс, с които да върне старите правила за преференциално гласуване, които реално бяха обезсмислени с окончателните промени на закона миналия четвъртък. Управляващите решиха да изчакат да видят мотивите на очакваното вето на президента Румен Радев на изменения преди седмица Изборен кодекс, за да знаят как да реагират.

„Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация. Като се върна ще има решение по въпроса, но бъдете сигурни, че ще бъде в интерес на обществото“, добави Радев, който е на работно посещение в Швейцария до утре.

В началото на седмицата, след спешно заседание на Изпълнителната комисия на партията по искане на Бойко Борисов, ГЕРБ внесе нов законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се запази сегашният ред за отчитане на преференциално гласуване. Става въпрос за проект, според който прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори – 7%. Беше внесен и проект за започване на процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar