Украйна започва разследване на видео с предполагаема екзекуция на руски военнопленници.

Според Москва редактираният видеоматериал показва екзекутирани руски войници, които са се предали на украинската армия миналия уикенд.

Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец обяви след появата на видеото, че руснаците са инсценирали, че се предават и първи са стреляли, добавяйки, че „отвръщането на стрелба не е военно престъпление“.

Изтезания и малтретиране: Руски и украински пленници разказват

Мястото е локализирано от Си Ен Ен. Видеото е заснето в покрайнините на село Макеевка, което се намира в Луганска област, на около 40 километра североизточно от Лиман.

Днес главната прокуратура на Украйна обяви, че регионалната прокуратура в Луганск ще разследва действия, насочени към спечелване на доверието на противника с цел придобиване на военно предимство, извършени от руските сили по време на тяхното предаване, които са военно престъпление според международните конвенции.

„Според резултатите от медийния мониторинг стана известно, че в село Макеевка, Луганска област, руски военнослужещи, имитирайки предаване пред украинските въоръжени сили, са открили огън. Подобни действия са забранени от международното хуманитарно право“, посочват от прокуратурата.

Те поясняват, че в хода на досъдебното производство ще бъдат предприети мерки за установяване на всички обстоятелства по това събитие, както и за даване на правна оценка за всички участници в него.

Украйна обвини във военни престъпления чеченския лидер Рамзан Кадиров

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Русия ще направи „всичко възможно“, за да издири отговорните за това, което според него е военно престъпление, извършено от украинската армия, като добави, че те трябва да бъдат „наказани“.

В редактираното видео се виждат няколко мъже в руски униформи, лежащи на земята с ръце над главите си. От сграда зад тях излизат още и лягат в същата поза. Междувременно се чува глас, който крещи на руски: „Излезте, един по един. Кой от вас е офицерът? Всички излязоха ли? Излез!“ В този момент един от излизащите от сградата изглежда открива огън, чува се изстрел. Видеоклипът внезапно прекъсва. Втората част е заснета с дрон, летящ над същия район. Виждат се тела в руски униформи, лежащи на няколко метра встрани от мястото, заснето в първия клип.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar