Извънредна новина Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

„Едно наум“ е рубрика, в която „Дневник“ публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.

Със самолети на правителствения авиоотряд са изнасяни торби с пари на Бойко Борисов, той е уредил покупката на луксозно жилище в Манхатън на журналистка и тези два сюжета са били разследвани от прокуратурата. Бившият главен прокурор Иван Гешев поднесе тези и други скандални твърдения в предаването „Евродикоф“ в петък, 21 юни (можете да гледате видеото в края на текста).

Гешев заяви, че е готов да свидетелства пред прокуратурата: „Аз при нужда мога да им посоча номера, да ги насоча къде са тези материали. А те си ги знаят много добре, така че за какво да ме разпитват… Опитват се да потопят всичко с мълчание и да се покрие. Цялата работа беше да се смени главният прокурор, за да се решат проблемите на Борисов.“ Той за пореден път обвърза отстраняването му от поста с бившия премиер.

Гешев подкани журналистите да поискат информация по Закона за достъп до обществена информация по няколко разследвания, за които според него има документи и които са прекратени:

Единият случай е от времето, когато Борисов е кмет на София. „Знам за едно разследване, аз съм присъствал и на разпита на анонимния свидетел по това дело. Мисля, че беше 2014-2015 г., бях прокурор в градската прокуратура. Свидетелят от Столичната община твърдеше, че Борисов не подписва нищо като кмет, просто има време повече за футбол и за карти. И си има „щатен“, неформално назначен човек от общината, който полага подпис на всичките документи. Това разследване, доколкото разбирам, е прекратено“, разказа Гешев.

Борисов даде показания по делото за фалшифицирания му подпис (видео)

„Второто е едно доста сериозно разследване, което също тогава случайно, като прокурор в Градска, бяхме в съседни стаи с прокурорите, които го водеха. И от тях знам за изнасяне с чували на много, много, много пари през авиоотряда. Тогава се споменаваше един пенсиониран в момента пилот – Витков. И това е прекратено, неофициалният кеш явно не е от днес, има си трайни традиции в миналото.

Това не е фолклор, то си има доказателства по това дело, бяха събрани доказателства от Софийската градска прокуратура.

Прашасва някъде, ако не е нарязано вече, но ако е нарязано, има откъде да се намерят нещата. Става дума за 2014-2015-2016 г. Трябва да си сверя файловете. Ставаше дума за десетки милиони евра. С чували. Твърдеше се, че са пари на Борисов“, каза Гешев.

„Пиле с фурми“: още въпросителни около странната операция на кабинета „Борисов“

„Това е едно от много неща, с които през годините държат Борисов някои хора, може би. И продължават да го държат. Защото „Барселонагейт“ е прекратено и това беше целта на отстраняването ми, но трябва да бъде ясно, че прекратяването може да бъде отменено във всеки един момент от горната инстанция, няма давност“, обясни Гешев и посочи, че се е случила политическа сделка и делото за изнасяния в торби кеш е прекратено.

„Нека изкарат делото, спокойно можете да поискате по Закона за достъп до обществена информация има ли такова дело, прекратено ли е… Представлява обществен интерес, нека да покажат материалите, разпитите, всичко, което има по делото. Няма проблем“, предложи бившият главен прокурор. Той предположи, че торбите с парите са отивали за Ливан, но направи уговорка, че това е по-скоро спекулация.

Бившият главен прокурор посочи, че по същата логика може да се пита в Народното събрание за „Барселонагейт“, тъй като материалите, с които е поискал имунитета на Борисов преди година, са там: „Нека да ги пуснат на сайта на Народното събрание, какъв е проблемът?“

Гешев каза още, че подозира, че кюлчетата и пачките в спалнята на Борисов са от бизнесмени. Проблемът бил, че има само снимки, а в метаданните им било пипано и сменяни датите, за да не си личи кой е авторът. В този случай липсвали доказателства и не можело да се реализира наказателна отговорност. Докато за Барселона било различно.

„Осигурил е парите“: Какво твърди прокуратурата срещу Борисов по „Барселонагейт“

Бившият главен прокурор посочи, че доказателствата за „Барселонагейт“ са били съвсем очевидни, и даде пример с иззетия лаптоп на неофициалния счетоводител на хора като Валентин Златев. В прокуратурата трябвало да има около 50-60 гигабайта информация от него – „ако не е изтрита и не са гръмнали флашките“. Заради тази информация Гешев смята, че е бил сменен, и подозира, че тя вече е изтрита.

Гешев посочи още едно разследване, подобно на „Барселонагейт“, което нарече „Манхатънгейт“. Той разказа, че държавата е продала на занижена цена от 950 хил. долара луксозен имот в Манхатън, който бил с пазарна цена 5-6 милиона долара. Сделката била извършена от бившия консул в Ню Йорк. В имота с басейн и тенис корт се настанила журналистка от излизалия преди време вестник „Новинар“, която имала дете от Борисов, обяви още Гешев.

„Може да се окаже, че е хубаво да си жена и да познаваш министър-председателя. Тогава можеш да си избереш имот, където искаш по света“, иронизира Гешев.

„Това са лесно проверими факти. Всеки може да попита Министерството на външните работи дали е вярно. Имотът е прехвърлен от посолството във Вашингтон на консулството в Ню Йорк и сигналът, който се проверяваше, докато бях главен прокурор, е, че съзнателно е изпратена г-жа Мая Христова да осигури продажбата на точно този имот на правилния човек и след това да се прибере. За награда я правят посланик във Виена. Проверката беше, защото случаят е идентичен с „Барселонагейт“. Говорих след това с политици и те ми потвърдиха, че всичко било известно. Детето най-вероятно също е негово.“

Бившият главен прокурор попита реторично и дали някой е проверил дали европроектите, с които е върната услугата на приятелите на Борисов, са изпълнени. „Точно затова се провеждаше разследване за пране на пари. И човекът се притесни, разбра, че ще бъде искан имунитетът му, последва взрив, отстраняване… И си реши проблемите – ето в момента е на бял кон.“

Кои са разследванията, свързани с Бойко Борисов досега

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar