Президентът на Египет Абдул Фатах ал Сиси помилва хвърления в затвора правозащитник Патрик Заки и адвоката Мохамед ал Бакер, съобщава BBC.

Новината идва ден, след като съдът призна Заки за виновен в „разпространение на фалшиви новини“ и го осъди на три години затвор.

Присъдата, основана на статия, която той написа за живота си като коптски християнин, беше остро осъдена.

Бакар представляваше продемократичния активист Абдел Фатах, преди да бъдат вкарани в затвора по същото обвинение през 2021 г.

Правителството на Египет извърши това, което правозащитните групи описаха като безмилостно потушаване на всяка форма на несъгласие, откакто президентът Абдул Фатах ал Сиси ръководи свалянето от военните на демократично избрания му предшественик през 2013 г. Те казват, че десетки хиляди критици са били задържани произволно.

Помилванията бяха приветствани от борда на правителствения процес на „национален диалог“ и Хосам Бахгат от Египетската инициатива за лични права, за която Заки работеше, докато учи в Италия.

„Бакер и Патрик не трябваше да прекарват нито един ден в затвора заради работата си по правата на човека, написа той в Туитър. Ние приветстваме новината за тяхното помилване и призоваваме за незабавното освобождаване на хиляди все още задържани в Египет по политически причини.“

Премиерът на Италия Джорджа Мелони каза във видео съобщение, че Заки ще се върне там в четвъртък. Тя също така му пожела „спокойствие и успех“ и благодари на президента Сиси „за този много важен акт“.

Нейният външен министър Антонио Таяни заяви, че външната политика на Италия е „допринесла значително за освобождаването на този млад студент“.

Случаят на Заки получи широко обществено внимание в европейската страна, където той следваше магистърска степен по джендър и женски изследвания, когато реши да се върне в Египет за кратко семейно посещение през февруари 2020 г.

32-годишният мъж беше арестуван на летището в Кайро, преди да бъде прехвърлен в родния си град Мансура. Адвокатите му твърдят, че той е бил подложен на изтезания, включително електрически удари, докато е бил разпитван.

В крайна сметка прокурорите го обвиниха в „разпространение на фалшиви новини в и извън страната“, въз основа на мнение, публикувано на новинарския уебсайт Daraj през юли 2019 г. EIPR каза, че статията описва преживяванията му като коптски египтянин и възгледите му за събития, засягащи религиозното малцинство.

През септември 2021 г., след 19 месеца в ареста, Заки беше изправен пред съда в извънредния съд за държавна сигурност в Мансура и пледира невинен. Три месеца по-късно съдът нареди освобождаването му под гаранция.

Във вторник Бахгат каза, че съдът го е признал за виновен и е разпоредил незабавното му повторно връщане в затвора, описвайки това като „пародия на правосъдието“.

Колеги правозащитници напуснаха националния диалог в отговор на осъдителната присъда, което накара борда да апелира за помилване. САЩ и ООН също изразиха загриженост и призоваха г-н Заки да бъде незабавно освободен.

Бакер е задържан от септември 2019 г., когато беше арестуван, докато присъства на разпита на Алаа Абдел Фатах, британско-египетски продемократичен активист, смятан за най-известния политически затворник в страната.

Впоследствие двамата мъже бяха обвинени в „разпространение на фалшиви новини, подкопаващи националната сигурност“ заедно с блогъра Мохамед „Оксиджън“ Ибрахим. Случаят беше свързан с техни публикации в социалните мрежи.

Групи за защита на човешките права нарекоха обвиненията фалшиви, а процеса им пред извънреден съд за държавна сигурност в Кайро – измама.

През септември 2021 г. съдът призна и тримата за виновни. Алаа Абдел Фатах, двоен британско-египетски гражданин, беше осъден на пет години затвор, докато г-н Бакер и Мохамед Ибрахим бяха осъдени на четири години затвор.

След като научи за помилването му, съпругата на Бакер изрази надежда, че той ще бъде освободен навреме, за да отпразнува рождения си ден в четвъртък. „Благодарност на всички, които се опитаха, работиха, молиха се за Бакър и за нас“, каза Неама Хишам.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar