Ново финансово оръжие на ЕС срещу неспазващите правилата в общността ще предложи в сряда Еврокомисията, когато ще представи предложението си за новата бюджетна рамка на ЕС за идните 7 г., съобщи електронното издание ЮрАктив. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който има подкрепата на Франция, Германия и други големи страни от общността, ще огласи предложение, според което финансирането, на което по-бедните източноевропейски страни членки разчитат, ще бъде обвързано със спазването на върховенството на закона.

„Има лидери, които флиртуват с друг вид ценности. Това е по-голяма заплаха, отколкото Брекзит“, споделя източник от ЕС пред Ройтерс, цитиран и от електронното издание. Изказването е коментар по повод призивите на унгарския премиер Виктор Орбан, който наскоро спечели трети мандат, за „илиберална демокрация“ и атаките му срещу политиката на ЕС към бежанците. Бюджетната рамка за периода 2021-2027 г. е първа за общността след излизането на Великобритания.

Според източници от ЕК предложението за спиране на достъпа до еврофондове при нарушение на основния принцип в ЕС за върховенство на закона идва от Германия. То предвижда фондовете да бъдат спирани, ако се установи, че съдилищата в страната например не са независими.

Междувременно в края на миналата седмица в София министрите на финансите на Германия и Франция Олаф Шолц и Бруно льо Мер обещаха да подготвят „пътна карта“ за реформи на еврозоната и да я представят до срещата на върха на държавните и правителствените глави на страните от общността през юни в Брюксел. Льо Мер обяви, че до дни отива в Берлин, за да съгласува с колегата си начини за намаляване на лошите банкови кредити, увеличаване на възможностите за намеса на еврозоната в спасителни програми и създаване на фонд за действие при кризи в еврозоната. Френският президент Макрон се обяви за дълбока реформа в еврозоната, включително за създаване на поста европейски финансов министър, но тази негова идея не среща широка подкрепа и вече не е на дневен ред, коментират наблюдатели.

Готовност

Финландия е готова да увеличи вноската си в многогодишния бюджет на Европейския съюз след 2020 година, за да компенсира излизането на Великобритания от съюза, заяви министърът по въпросите на Европа, културата и спорта Сампо Терхо. „Можем да се движим около 1 процент – нагоре или надолу – в зависимост от конкретното изразходване на средствата“, посочи министърът пред журналисти. Швеция и Дания, също като Холандия и Австрия, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, са против всякакво увеличение на вноските над сегашното равнище от 1 процент от БВП на всяка от страните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar