Българските делегирани обвинители, които бяха назначени от 1 юни тази година в новосъздадената Европрокуратура, ще получават еврозаплати, но ще почиват според българските празници.

Това стана ясно от отговор на европрокуратурата на въпрос на „Монитор“ кой ще плаща възнагражденията на еврообвинителите ни – от бюджета на българската съдебна власт или от парите на институцията в Люксембург. В отговора си от Европрокуратурата посочиха, че според чл. 16, ал. 2 от Решение на Колегията на Европейската прокуратура от 29 септември 2020 г. за установяване на правила относно условията за работа на европейските делегирани прокурори, възнагражденията на европейските делегирани прокурори се изплащат от Европейската прокуратура. Според същото решение всеки от делегираните европрокурори обаче ще почива спрямо националните ни правила. Така за европрокурорите ни почивни дни ще важат всички национални празници в страната ни, както и годишните отпуски, разписани в нашето законодателство.

До казуса с работното време и заплатите на европрокурорите ни се стигна, след като въпросът бе поставен на заседанието на прокурорската колегия на ВСС в сряда. На него се оказа, че заплатите на делегираните европейски прокурори от България и изобщо трудовите им отношения все още не са изяснени. От точка в дневния ред стана ясно, че главният прокурор е изпратил до колегията писмо по този въпрос, но до решение на кадровиците така и не се стигне, тъй като те приеха, че по казуса трябва да се произнесе първо комисия „Бюджет и финанси“ към ВСС в 7-дневен срок.

Всъщност текст за заплатите на европрокурорите има в регламента, с който бе създадена Европрокуратурата. В чл. 96 на този документ се посочва: „Компетентните национални органи предоставят на европейските делегирани прокурори ресурсите и оборудването, необходими за упражняването на функциите им и гарантират пълното им интегриране в националните прокурорски служби. Осигурява се наличието на подходящи договорености за запазване на правата на европейските делегирани прокурори свързани със социална сигурност, пенсии и осигуровки в рамките на националната осигурителна схема. Гарантира се също, че общото възнаграждение на един европейски делегиран прокурор не е по-ниско от възнаграждението, което той би получавал като национален прокурор“.

Заплатите се движат между 5698 и 8567, но не е посочена валутата, в която те трябва да се изплащат. Самите прокурори са разделени на 8 нива, спрямо които се определя и заплащането им. Общите условия на труд и работна среда на европейските делегирани прокурори попадат в сферата на отговорност на компетентните национални съдебни органи, пише още в документа.

В момента БГ европрокурорите са 4-ма, като предстои избор на още 6-ма. Те също ще бъдат предложени за одобрение в централата на Европейската прокуратура в Люксембург. Квотата за България по регламент е 10 делегирани прокурори, които ще разследват измами с евросредства, ако щетите са над 10 млн. евро, измами с ДДС с щети над 10 млн. евро и ако престъпленията са извършени на територията на 2 или повече държави-членки. Ще се разследват престъпления, извършени след 2017 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar