Унгария не е спазила европейското право, защото не е предоставила възможност на нелегалните мигранти, които не е допуснала да влязат на нейна територия, да кандидатстват за убежище и ги е задържала незаконно в „транзитни зони“ по границата си със Сърбия.

Това постанови Европейският съд днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В решението се посочва, че „Унгария не е изпълнила задължението си да осигури на практика достъп до процедурата за предоставяне на международна закрила“ на тези хора и по този начин ги е оставила „без реална възможност да подадат заявление“ за бежански статут.

Европейската комисия даде на съд Унгария заради закон, приет през 2015 г., когато в Европа влязоха над 1 милион мигранти, повечето от които бяха бежанци от Сирия и Ирак, пристигнали първоначално в Гърция – с намерение да търсят убежище в Германия и скандинавските страни

Десетки хиляди от тях поеха по така наречения балкански път. Унгарското правителство, което е противник на миграцията, издигна огради с бодлива тел, за да не ги пусне в страната, и с мотива за „създала се заради масовата миграция кризисна обстановка“ разшири използването на правни изключения, за да обособи две транзитни зони, в които бяха държани мигрантите.

Според комисията влизащите в Унгария хора са били принудително отвеждани там, системно са били задържани и им е било отказвано правото да кандидатстват за международна закрила.

В решението си Европейският съд, чието седалище е в Люксембург, посочи, че правото на хората да кандидатстват за убежище е „съществена стъпка“ за предоставяне на убежище на тези, които бягат заради заплаха за живота и сигурността си, и че държавите членки на ЕС не могат неоснователно да бавят прилагането му.

Магистрарите в Люксембург допълват, че решението на Будапеща да държи част от хората в транзитните зони (които впоследствие бяха премахнати), докато се разглеждат молбите им за убежище, „представлява задържане“.

Унгария възприе много строг подход по въпроса за миграция и заяви, че националните държави трябва да имат контрол върху границите си. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е казвал, че мигрантите от Близкия изток и Африка не бива да бъдат пускани в страната заради културни и религиозни различия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar