Европейският съд представи определение на председателя на Общия съд, с което засега се отхвърля жалбата срещу решението на Съвета на ЕС за спиране на излъчването в ЕС на руската телевизия АрТи заради войната в Украйна.

Производството бе открито по жалба на френското подразделение на руската телевизия. Председателят на Общият съд отхвърля жалбата, защото, ако има вреди от решението на Съвета на ЕС, те са чисто икономически и затова, освен при изключителни обстоятелства, не може да бъдат непоправими, тъй като паричното обезщетение по правило може да възстанови положението на увредения отпреди настъпването на вредата, се посочва в становището.

По твърдението, че решението на Съвета на ЕС уврежда образа на руската телевизия, се отбелязва, че целта на производството не е да възстанови претърпени вреди. Добавя се, че телевизията е следвало да представи доказателства за претърпяна вреда. Председателят на Общия съд не приема, че съществуват условията за неотложност за окончателно произнасяне.

Отчита се, че решението на Съвета на ЕС е свързано с необходимостта от защита на европейските държави от дезинформацията, която би могло да се разпространява от медии, контролирани от руското ръководство, и която би застрашила обществения ред и сигурността в ЕС заради военното нападение срещу Украйна.

В съобщение на съда се уточнява, че представеното днес становище не предопределя решението на Общия съд по същество и може да бъде обжалвано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar