Европейският парламент отправи днес призив за прекратяване на издаването на „златни“ паспорти и за европейски правила за визите за ЕС, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да внесе законопроект до 2024 година, се отбелязва в съобщение на ЕП. Според тях предоставянето на чужденци на паспорти срещу инвестиции подкопава същността на гражданството на ЕС. Те отбелязват, че досега Малта, България и Кипър са предоставяли тази възможност като обществено благо, но са продавали нещо, което никога не е било предвидено да се превърне в стока. Приемани са молби, дори в случаите на неизпълнение на условията, заявяват евродепутатите. Те настояват схемите да бъдат постепенно премахнати заради заплахите, които пораждат.

ЕП допълва, че опасностите от правото на пребиваване срещу инвестиции са по-малки, но е отправен призив за общоевропейски правила за борба с изпирането на пари, корупцията и избягването на данъци. Предлага се да се извършват внимателни проверки на членовете на семействата на кандидатите за инвестиционни визи и на източниците на финансиране на инвестициите, задължителни проверки в базите данни на ЕС, както и процедури за проверка в чужди държави; да се въведат задължения за докладване за държавите в ЕС, за да се даде възможност за възражение от страна на други европейски страни; да се приложат изисквания за минимален срок на физическо пребиваване на кандидатите и за принос към икономиката от техните инвестиции.

ЕП приветства обявения от държавите в ЕС ангажимент за ограничаване на продажбата на гражданство на руснаци, свързани с Кремъл, и призовава всички европейски страни да спрат незабавно схемите за гражданство или право на пребиваване срещу инвестиции за всички руски кандидати. Евродепутатите настояват правителствата в ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления през последните няколко години, за да не може нито един руснак с финансови, икономически или други връзки с режима на Путин, да запазва своето гражданство и права на пребиваване. Евродепутатите призовават EК да забрани на санкционираните руснаци да участват в схеми за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.

Евродепутатите изразяват съжаление за липсата на всеобхватни проверки за сигурност и на процедури за проверка за т. нар. „златни“ документи. Според тях не трябва да има възможност да се подават последователни молби в различни държави от ЕС за инвестиционни визи и паспорти. Държавите не следва да разчитат на проверки, извършвани от недържавни организации, се посочва в приетото решение.

ЕП призовава за европейски налог, представляващ значителен дял от направените инвестиции, приложим до постепенното премахване на „златните“ паспорти и за неограничено време за „златните“ визи. Отправено е искане ЕК да окаже натиск върху чужди държави, ползващи се от възможност за безвизово пътуване до ЕС, да последват този пример.

Поне 130 000 души са се възползвали от „златните“ визи и паспорти в ЕС от 2011 до 2019 година. Тези схеми са довели до приходи от 21,8 млрд. евро за съответните страни. „Златни“ паспорти се издават от Малта, България (където правителството внесе законопроект за прекратяване на схемите) и Кипър (където се обработват само заявления, подадени до ноември 2020 г., като според местното правителство всички те вече са разгледани). Общо 12 държави от ЕС издават „златни“ визи, отбелязва ЕП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PrepaidGiftBalance
PrepaidGiftBalance
10 март 2022 12:27
Гост

I profoundly like your dedicated abilities as the post you distributed has some incredible data which is very valuable for me.
https://www.prepaidgiftbalance.net/