Защита на демокрацията и върховенството на закона

„Пегас“ е военен шпионски софтуер, разработен и лицензиран от израелската компания NSO Group. Използван е в различни страни за овладяване на смартфони, принадлежащи на журналисти, активисти за човешки права и опозиционни фигури.

Злоупотреби бяха разкрити от журналистическата организация с нестопанска цел „Забранени истории“ (Forbidden Stories), чието разследване бе публикувано през юли 2021 г. Шпионският софтуер може да бъде инсталиран на смартфон дистанционно и без да оставя следа, като дори не се налага каквото и да било действие от страна на собственика на съответното устройство – нито кликване върху линк, нито отваряне на прикачен файл. Софтуерът ефективно дава достъп до криптирани съобщения на телефона, изпратени например през приложения като WhatsApp и Signal. На практика смартфонът се превръща в устройство за наблюдение чрез включване на микрофона и камерата, а потребителите няма как да разберат за действията на софтуера върху техния апарат.

Изключително тревожни са и последните разкрития, че правителството на полската партия Закон и справедливост (PiS) е използвало „Пегас“ за наблюдение на политически опоненти и прокурори. Според докладите обезпокоителни примери има и в друга държава-членка на ЕС – Унгария, където правителството на Фидес е обвинено, че е разпространявало софтуера сред журналисти. Случаите в Полша и Унгария са най-широко известни, но има данни за злоупотреби с технологията и в други страни-членки, включително и в България, където Софийска градска прокуратура дори започна проверка за евентуално неправомерно използване на шпионския софтуер от властите.

Незаконното или произволно използване на „Пегас“ в ЕС за подслушване на политически опоненти и журналисти противоречи както на европейското законодателство, така и на основни ценности като свободата на медиите и свободата на словото. Злоупотребата с „Пегас“ не е само полски или унгарски проблем, а въпрос, който се отнася до сигурността в целия ЕС.

Сигурността на европейските граждани и надзорът върху дейността на тайните служби не трябва да са в противоречие, а да се допълват. Новите инструменти за наблюдение поставят значителни предизвикателства пред основни права като правото на личен живот, така че трябва да признаем нарастващите заплахи от незаконно наблюдение и да очертаем възможни мерки за ограничаване на рисковете, които застрашават демокрацията и правата на гражданите.

За да осъзнаем рисковете, е достатъчно да се поставим за момент в позицията на жертвите. Само си представете, че правителство чете всяко едно съобщение, което споделяте с близките си, че всяко видео, което гледате на телефона си, се гледа заедно с Вас, че през цялото време хората, които не са загрижени за Вас и Вашите интереси, са наясно с местонахождението Ви. Това е ужасяващо!

Много е важно Европейският парламент да подкрепи жертвите и да вложи сила и енергия в борбата с подобни злоупотреби. Последиците от тези атаки надхвърлят вредата, нанесена на отделните потърпевши. Последиците засягат всеки, който иска да проверява работата на правителството и да защитава демокрацията и върховенството на закона. Това е кибератака срещу демокрацията, пряка атака срещу демокрацията! Това е репресия, погазване на правата на човека, на което трябва да се противопоставим.

Скандалът не се дължи на факта, че съвременните цифрови технологии се използват от тайните служби за ефективна борба с тероризма или опасните престъпници. Тайните служби наистина трябва да разполагат с такива способности. Въпреки това има едно условие – те не трябва да се използват като оръжие в политически битки, нито срещу демократични процеси, институции, политици или журналисти. Шпионският софтуер „Пегас“ обаче е бил използван далеч отвъд оригиналния си дизайн като средство за борба с тероризма.

Европейският парламент зае твърда позиция по този въпрос и със съгласието на мнозинството от евродепутатите се създаде анкетна комисия, която да проучи незаконното използване на шпионския софтуер „Пегас“ от някои държави-членки на ЕС. Това не е просто въпрос на по-добро регулиране на няколко частни компании. Това е битка за контрол върху бързо нарастващата индустрия за кибероръжия, тъй като технологията дава на държавите, контролиращи този изключително печеливш бизнес, огромно влияние над останалите. Така „Пегас“ руши демокрацията. Заложена е целостта на ЕС и на демократичните институции, в това число и на Европейския парламент.

Анджей Халицки, евродепутат от Полша от Групата на ЕНП

Емил Радев, евродепутат от Групата на ЕНП, заместник-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на ЕП

Йерун Ленарс, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на ЕП

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar