Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани шофьори, констатира Европейският център за транспортни политики. Центърът публикува позиция, в която припомня, че още през април е сигнализирал главния прокурор Иван Гешев и правосъдното министерство за сериозни дефицити при разследването на пътнотранспортни произшествия. Посочва се, че е минало доста време от внасянето на предложението за създаване на междуведомствена работна група, но заинтересоваността на прокуратурата и министерството оставала нищожна към тези теми.

„Един от най-съществените правни казуси, засягащи пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотици и това дали даден водач е карал под тяхно влияние. Има значителни несъвършенства на процесите по установяването на употребата на забранените вещества и това позволява на системни нарушители да продължават да шофират, което може да завърши фатално“, отбелязват евроекспертите. Като примери организацията припомня катастрофата, при която дрогиран младеж зад волана уби журналиста Милен Цветков, както и случая с актьора Явор Бахаров, шофирал под въздействието на наркотични вещества, за което бе осъден на година затвор, но сега обжалва присъдата си.

От Центъра предупреждават, че това е опасна тенденция на оспорване на правилата от водачи, които доказано системно нарушават правилата. Тази тенденция приучава, че нарушаването на правилата на движение е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което би трябвало да ги дисциплинира, се казва в позицията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar