Европейският парламент разреши на Лаура Кьовеши да иска свалянето на имунитети на европейски депутати, право, запазено до момента само за съдебните власти в страните членки.

Депутатите актуализираха процедурния правилник на парламента, за да могат исканията на главния европейски прокурор да бъдат разглеждани от него. 610 евродепутати подкрепиха промяната, която влиза в сила в сряда, 26-има гласуваха против и девет души се въздържаха.

Европейската прокуратура, която започна работа преди година и половина, има правомощия да разследва и преследва престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Тъй като тя беше създадена след изработването на правилника на парламента, той не предвижда разглеждане на подобни искания.

През декември европейският главен прокурор Лаура Кьовеши вече поиска на 15 декември свалянето на два имунитета – на гръцките евродепутати Ева Кайли от социалистите и на Мария Спираки от групата на ЕНП.

„Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници „, се казва в изявлението на службата на главния прокурор.

Тъй като искането за свалянето на имунитетите съвпадна с избухването на корупционния скандал в парламента, Спираки направи изявление, че няма нищо общо с подкупите, давани на евродепутати срещу политически услуги.

По-късно гръцкият вестник „Катимерини“ писа, че Спираки е върнала на Европейския парламент 21 240 евро – сумата, за която се твърди, че не й излиза от парите, отпускани й за заплати на асистентите й по време на минал мандат..

Няма яснота за претенциите към Кайли, която е арестувана от два месеца заради корупционния скандал и не е коментирала нарушението, разследвано от Кьовеши. Засега не е известно европейският главен прокурор да се е заела с корупционния скандал, който се разследва от белгийската прокуратура.

Кайли е основен заподозрян в корупционния скандал, избухнал в Европейския парламент през декември, когато белгийското следствие откри 1.5 млн. евро в брой в домовете на евродепутати, на сътрудници на парламента и лобисти, като се подозира, че те са им дадени срещу прокарването на интереси на Катар и Мароко в европейските институции.

Сделка с правосъдието по скандала в Европарламента, Брюксел изравнява наказанията за корупция в ЕС

Според парламентарния правилник искане за снемане на имунитета на евродепутат се обявява от председателя на пленарно заседание и след това се отнася до комисията по правни въпроси. Тя изслушва депутата и събира информация за обвиненията, след което издава препоръка дали да се даде съгласие за свалянето на имунитета. Окончателната дума има пленарната зала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar