Европейската комисия загуби делото срещу електронния търговец „Амазон“ (Amazon) за неплащането на данъци върху продажбите му Европа, което беше едно от знаковите разследвания на Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер. Комисията се надяваше да възстанови 250 млн. евро

Общият съд на ЕС отмени решението на Комисията от 2017 г., с което тя обяви за незаконна държавна помощ, данъчното споразумение между правителството на Люксембург и европейското дъщерно дружество на групата „Амазон“, базирано в херцогството. По силата на споразумението три четвърти от печалбите, реализирани от „Амазон“ в ЕС, остават необлагани до 2014 г.

Според висшите магистрати на ЕС Комисията не е успяла да докаже, че споразумението между люксембургското правителство и дружеството представлява „недължимо намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество“ на компанията.

Решението е второ поражение за старшия вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която като еврокомисар за конкуренцията в екипа на Жан-Клод Юнкер, атакува няколко данъчни сделки, сключени от европейски правителства за привличане на мегакомпании срещу намаляването на дължимите от тях данъци.

Миналата година съдът отхвърли като неоснователна заповедта на на Европейската комисия срещу „Епъл“(Apple) да възстанови 13 млрд. евро чрез регистрираното си в Ирландия представителство за Европа. Преди това ирландското правителство отказа да си получи парите.

В изявление „Амазон“ приветства решението на съда, заявявайки, че то е в съответствие с „нашата дългогодишна позиция, че сме спазвали всички приложими закони и че „Амазон“ не е получавала специално отношение“.

Самата Вестагер заяви, че ще се запознае с решението, преди да реши дали да обжалва пред по-горната инстанция на Съда на ЕС.

„Всички компании трябва да плащат дължимите си данъци. Данъчните предимства, предоставени само на избрани мултинационални компании, вредят на лоялната конкуренция в ЕС. Те лишават държавната хазна и европейските граждани от средства за така необходимите инвестиции за възстановяване от коронавирусната криза“, се казва в изявление на еврокомисар Вестагер, разпространено в сряда вечер.В коментара си по повод решението Вестагер добавя, че Европейската комисията подготвя предложение за въвеждане на цифров данък, който да обложи дигиталните компании, действащи на пазара в ЕС и че е близо до договаряне на глобална реформа на корпоративните данъци.

Също в сряда европейските магистрати отсъдиха, този път в полза на Комисията срещу френската компания „Енжи“ (Engie), да възстанови 120 млн. евро на правителството на Люксембург. Комисията атакува данъчно определение за две финансови дружества на компанията, които са въвеждали една и съща транзакция като дълг и като собствен капитал, в резултат на което печалбите ѝ са оставали практически необлагаеми. Споразумението с люксембургските власти е било в сила 10 г.

Ройтерс подчертава, че разследванията на Вестагер срещу мултинационалните компании са накарали Белгия, Ирландия, Люксембург и Холандия да променят своите данъчни практики и са подпомогнали усилията за постигане на глобално споразумение за международното корпоративно облагане.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar