Дебат за върховенството на закона в Румъния в ЕП сблъска вчера позицията на ЕК и Букурещ. Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс подчерта, че върховенството на закона е застрашено в Румъния, критики отправиха и евродепутати. Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че твърденията за заплахи срещу върховенството на закона в страната са „фалшиви новини“, призова Европа да „вярва на Румъния“ и каза, че обикновените румънци „обичат“ правителството й, съобщи „Болкан инсайт“.

„Това правителство донесе икономически растеж. Румънците обичат това правителство“, каза Дънчила, след като евродепутати обвиниха водения от социалдемократите кабинет, че прокарва промени в съдебната система, които подкопават върховенството на закона. Дънчила, която е бивш евродепутат, е премиер от януари 2018 г. Тя увери, че правителството й няма да се отклони от европейските ценности. „Румъния е европейска държава и със сигурност няма да се отклони от проевропейския път и ви казвам това като ваш бивш колега. Моля, вярвайте на Румъния“, призова тя евродепутатите.

Опитите на правителството да прокара промени в съдебната система, ограничаващи независимостта на прокурорите и да премахне някои корупционни престъпления от наказателния кодекс, предизвикаха най-масовите улични протести в страната след падането на комунизма и доведоха до предупреждения от страна на Брюксел и Вашингтон. В понеделник зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди румънското правителство, че може да стигне до съд, ако продължи с политиките за разхлабване на борбата срещу корупцията.

Дънчила отправи критики към мониторинговите доклади на Европейската комисия, защото по думите й в тях не са били споменати тайни протоколи между румънските разузнавателни служби и прокурорите, които позволили да бъдат следени „милиони румънци“. Евродепутатите ще гласуват резолюция за върховенството на закона в Румъния на пленарната сесия през ноември.

––

Бившият полковник от румънското разузнаване SRI Даниел Драгомир, който неотдавна основа политическото движение Румъния 3.0, лансира идеята Румъния да излезе от ЕС. След дискусията за Румъния в комисията по правосъдие на ЕП в понеделник, той публикува във „Фейсбук“ лого на кампания на ROEXIT по подобие на Брекзит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar