След решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор, Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество искането, но за сериозно решение трябва да бъдат представени сериозни доводи, това каза в „Още от деня“ по БНТ членът на ВСС Евгени Иванов. По негови думи, искането на предсрочно отстраняване е вид дисциплинарно производство, което го прави квазинаказателно. „Лицето трябва да има право на защита, да има възможността да каже какво е свършил и какво не е свършил“, подчерта той.

    Иванов подчерта, че съветът не трябва да се анатемосва. На коментар на водещата на предаването, че сегашните управляващи имат много забележки към ВСС, той отговори: „И аз имам към тях“.

    Евгени Иванов обясни, че е притеснен, когато министър-председателят заявява предварително очакванията си по дадено производство, защото това поставя под напрежение разследващите. „Фокусът на съдебната реформа е изместен и това е от много време. Всеки магистрат ще ви каже, че основният проблем е остарялата нормативна база. Дайте ни добър Наказателно-процесуален кодекс и модерен Наказателен кодекс и ще си свършим работата чудесно“, коментира членът на ВСС.

    Той подчерта също, че решаването на проблемите на съдебната система идва чак на четвърто място според общественото мнение, като на първо е справянето с ръста на цените.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar