Kралица Елизабет II и други видни членове на британското кралско семейство ще бъдат евакуирани от Лондон, ако избухне бунт заради излизането на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, съобщи в. „Сънди таймс“.

Специалният план за евакуация е предвиден още от времето на Студената война, когато Великобритания разглежда сериозно заплахата от нападение с ядрено оръжие от СССР. Изданието не съобщава къде точно ще бъде отведена Нейно Величество в случай на спешна евакуация, но се смята, че има подготвени тайни къщи в страната, снабдени с провизии за кралското семейство.

Според друга информация планът включва и извеждане на кралицата извън страната, а за това е предвиден специален кораб, който да отпътува с кралското семейство.

„Този план за спешна евакуация съществува от дните на Студената война, но сега той е преориентиран в случай на бунт заради Брекзит“, твърди източник от британското правителство.

„Наличието на такъв план показва ненужната паника на управляващите във Великобритания в случай на Брекзит без сделка“, коментира депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог. Той припомни, че членовете на кралското семейство са останали в Лондон дори по време на бомбардировките през Втората световна война. Според него този план е пълна измислица.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г. след референдум, на който гражданите гласуваха в подкрепа на Брекзит. На 15 януари Камарата на общините отхвърли Договора с ЕС за излизане от общността, договорен през ноември миналата година.

За да влезе в сила, сделката за Брекзит трябва да бъде одобрена от британските законодатели, както и да бъде ратифицирана от всички страни в ЕС. Примиерката Тереза Мей пък обяви, че ще се бори за Великобритания и е решена да не отлага датата на Брекзит.

Британската кралица ще бъде евауирана с план от Студената война.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar